Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini plaše se da će na tržište masovnije početi da pristiže smrznuta govedina i svinjetina iz Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja, što bi ih, ističu, stavilo u izuzetno nepovoljan položaj u ionako teškoj tržišnoj utakmici.

Njihov strah je usledio po saznanju da je Evropska unija, posle 20 godina pregovora, potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa MERCOSUR-om (blok južnoameričkih država), vredan stotine miliona evra.

U otvorenom pismu, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske podseća da BiH ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, te da, kako navode, u BiH ulazi sve i svašta kad su u pitanju proizvodi poljoprivrednog porijekla, i to bez ograničenja.

– To nam je u prethodnoj deceniji stvaralo ogromne probleme u poljoprivredi. Ako krene uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Južne Amerike u EU, koji su izuzetno visoko subvencionisani i izvozno dodatno podstaknuti, a reč je o smrznutom svinjskom i goveđem mesu, bobičastom voću, pšenici, šećeru, soji, itd, možete li zamisliti šta će biti s našom proizvodnjom? – navode iz Saveza.

Poljoprivrednici strahuju da će u BiH završiti sve ono što ne bude po kvalitetu odgovaralo probirljivom tržištu EU.

– Mi nikako ne možemo konkurisati ovim proizvodima – ističu iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, koji utehu za sada nalaze u tome što se ovaj efekat neće odmah osetiti jer je, napominju, potrebno da sve zemlje članice EU ratifikuju ovaj sporazum, s tim što otpor već postoji, i to među francuskim farmerima.

U izjavi za „Nezavisne”, Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, napominje da se poljoprivredna proizvodnja u južnoameričkim državama dobro subvencioniše.

– Ako njihovi proizvodi po takvim cenama budu ušli kod nas, mi nemamo nikakve šanse da se izborimo. Država našu proizvodnju može jedino zaštititi uvođenjem zaštitnih mera – naveo je Marinković, koji dodaje da postoji strah da takvo, zaleđeno meso neće biti ni adekvatnog kvaliteta.

S druge strane, borci za zaštitu potrošača ističu da postoji rešenje – ako takvim, uvoznim proizvodima kroz deklaraciju bude označavano poreklo, kupci će se, uprkos većoj ceni, opredeljivati za domaće.

– Građani se u anketama uglavnom izjašnjavaju da su spremni platiti i nešto višu cenu za domaći proizvod, nego recimo onaj koji je došao iz južnoameričkih zemalja. Nama kao potrošačima je veoma bitno da se označi proizvod koji je došao iz uvoza. Mislim da je potrošačima potpuno jasno da je domaći proizvod bolji – rekla je za „Nezavisne” Gordana Bulić, predsednica Udruženja potrošača „Klub potrošača” TK Tuzla.

 

Zanimljivo je da zemlja s jednim od najvećih tržišta u EU, Francuska, ne žuri s ratifikacijom ovog sporazuma. Čini se da francuski predsednik Emanuel Makron želi da bude sasvim siguran da će sporazum biti prihvaćen u njegovoj zemlji, gde su se seljaci već izjasnili da im se ovakav razvoj situacije ne sviđa.

Kad se o sporazumu s osnivačima MERCOSUR-a radi, reč je, u prvom redu, o trgovini govedinom gde evropske proizvođače zabrinjava Brazil, najveći svetski izvoznik tog mesa, koji govedinu prodaje po znatno jeftinijim cenama. Prema sporazumu, zemlje MERCOSUR-a su u mogućnosti da plasiraju čak 99.000 tona govedine na evropsko tržište po carini od tek sedam i po odsto, ali i uz druge pogodnosti.

Izvor: nezavisne.com

Foto: Pixabay, Free Images