Kontrola upotrebe pesticida u poljoprivredi

36

Sredstva za zaštitu bilja, uskoro neće moći da se kupuju i koriste bez kontrole. Do 2021. poljoprivednici će proći obuku, posle koje će dobiti sertifikat o pravilnoj upotrebi tih sredstava.

Bez sredstava za zaštitu bilja, masovna poljoprivredna proizvodnja je nezamisliva. Karenca, količina preparata i vreme njegove primene, najvažniji su parametri na koje se mora paziti. Nažalost, usled pogrešnih informacija, ili nedostatka istih, često dolazi do nepravilne upotrebe, koja ostavlja ozbiljne neželjene posledice po okolinu, ali i osobu koja aplikuje pesticide.

Upravo zbog toga se promet i upotreba ovih sredstava mora staviti pod kontrolu, pa je u planu edukacija, posle koje će poljoprivrednik dobiti sertifikat o pravilnoj primeni sredstava za zaštitu bilja.

„Sertifikat će biti jedan vrednosni papir koji će se izrađivati u kovnici novca, ministar će lično odobravati taj sertifikat. Proizvođači će biti upućeni na tim edukacijama kako da postupaju sa sredstvima za zaštitu bilja, da ne bi došlo do ugrožavanja životne sredine, vodotokova, samih ljudi“, objašnjava Slavica Maksimović iz PSSS Šabac.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

 

 


reklama