U Italiji, Španiji, pa i Francuskoj, vlada potpuno rasulo izazvano pandemijom virusa korona COVID-19. Tri zemlje koje čine sam vrh svetske vinske industrije nalaze se u teškom položaju i mnogi se pitaju hoće li ovogodišnja berba uopšte stići na red ili će ostati pod senkom karantina i opšte situacije.

Ali, čini se da italijanski vinari ne gube zrno optimizma do poslednjeg trenutka.

Italija je 9. marta uvela obavezan karantin za svih 60 miliona stanovnika. Tog istog dana vinska javnost je saznala da je poznati dizajner etiketa na vinima Gaja i Ceretto, šezdesettrogodišnji Đakomo Bersaneti (Giacomo Bersanetti) preminuo u Bergamu od ove pošasti. Dve nedelje kasnije broj obolelih i umrlih i dalje raste zabrinjavajućom brzinom, funkcionišu samo prodavnice hrane i apoteke, dok neki delovi industrije rade smanjenim intenzitetom i uz pojačane mere sigurnosti.

Nasuprot te tmurne pozadine stiže niz toplih sunčanih dana koji su izmamili prve pupoljke vinove loze, nedelju ranije nego što je to uobičajeno. Poput vinograda, i vinska industrija Italije ne predaje se. Stižu desetine izveštaja iz vinarija širom zemlje u kojima radnici vrše flaširanje i druge bitne zadatke noseći zaštitne maske i rukavice, a tokom noći dezinfikujući podrume. Istovremeno, vinogradarske posade rade punom parom na otvorenom gde je manja verovatnoća širenja virusa. Obrezuju, razdeljuju, obnavljaju lozu držeći se na rastojanju jedan od drugoga.

– Nemoguće je prekinuti posao u vinariji i vinogradima jer priroda radi svoje – ističe Sabrina Tedeski iz „Tedeschi“ vinarije u Valpolićeli, i dodaje:

– Proleće je poranilo mesec dana, što je divno jer je boravak u četiri zida depresivan poput boravka u zatvoru.

Znači, vina će biti, a kupaca?

Restorani, barovi i prodajna mesta su u Italiji zatvoreni, domaće tržište vina gotovo je prestalo da postoji, a tako je i u ostatku Evrope kao i u SAD.

– Nije vreme za zabave s mehurićima. Taško mi je to da izgovorim, ali je činjenica da ko do sad nije radio krajnje profesionalno, kad prođe korona teško će stati ponovo na noge. Jedonstavno, doći će do čišćenja tržišta – kaže Mauricio Zanela, osnivač i predsednik proizvođača penušavca „Ca´ del Bosco“ u lombardijskoj Franćakorti smeštenoj blizu epicentra smrtonosne pandemije u Italiji.

Najveći je izazov u domenu distribucije, jer oni koji nisu direktno zaraženi bolešću ipak su svoje časove uživanja u vinskom aperitivu preneli na nivo virtuelne komunikacije. Takođe, vinoteke su danas zatvorene i supermarketi su jedini pravi prodavci vina, pa to posebno pogađa male vinare.

– Mali proizvođači koji nisu u masovnoj distribuciji moraju da se bore za opstanak. U teškom smo problemu i moramo se iz njega iskopati – primećuje Đampolo Tabarini, istaknuti proizvođač etikete „Montefalco Sagrantino“ dok se stotinak njegovih kolega sprema da prisustvuje video-konferenciji „Splash Mob“ kako bi zajedno našli način da dostave vina dojučerašnjim potrošačima.

Rešenje ovog problema donekle može biti direktna i onlajn prodaja, koji beleže znatan rast. U tom smislu ojačani su i marketinški napori preko interneta. Tako je Elena Fući (Fucci) iz vinarije „Aglianico del Vulture“ krenula da predstvalja svoje vino Titolo 2018 isključivo na društvenim medijima, mada se prethodnih godina ta prezentacija po pravili odigravala na Vinitaly, vinskom sajmu koji je odložen za kraj proleća, ali više niko ne veruje da će uopšte biti održan ove godine.

Na Siciliji kraj Etne, Alberto Ajelo Graci iz vinarije „Graci“, pretpostavlja da će se „tržište ove godine zaustaviti“, ali da iz toga mogu proizići i pozitivne konsekvence.

– Radimo u vinogradima kako bismo smanjili prinose i ovo učinili najboljom berbom ikada – kaće Graci i dodaje da će se zbog smanjene potražnje za vinom mnogi lokalni proizvođači usredsrediti na veći kvalitet.

Za to vreme Đovani Maneti iz vinarije „Fontodi“ u regiji Kjanti klasiko (Chianti Classico) uravo je flaširao berbu iz 2017. godine tvrdeći da porudžbine lagano ponovo stižu iz Azije, uključujući delove kontinentalne Kine, kao i iz Hong Konga, Japana i Južne Koreje.

– To je znak nade, kao svetlo na kraju tunela, a neka vrsta renesanse neophodna nam je u ovom trenutku – kaže ovaj predsednik konzorcijuma „Chianti Classico“ proučavajući mogućnosti za ponovno pokretanje kampanje oko čuvenog Crnog petla, amblematične oznake Kjantija, kad pandemijska kriza konačno bude pri kraju.

Do tada, teška borba i rad čeka Italijane, čak i ako se širenje virusa iskontroliše tokom proleća, a karantin ukine.

– Ovog leta dva meseca odmora sigurno neće biti – ubeđen je Antonio Kapaldo iz Kampanje i vinarije „Feudi di San Gregorio“.

Pritom, najveće gubitke osetiće turistička industrija koja prihoduje i 200 milijardi dolara godišnje, uključujući prihode od restorana i barova.

– Italiji će biti neophodan „Maršalov plan“ za ponovno pokretanje privrede – predviđa Mateo Luneli iz „Lunelli Group“ u čijem je sastavu proizvođač vrhunskog penušavca „Ferrari“, i dodaje:

– Nadam se da ćemo do Božića imati bitno drugačiju situaciju. Ponosan sam što vidim da mnogi Italijani pokazuju jedinstvo i solidarnost. Ako zadržimo taj osećaj, uveren sam da ćemo iz ove krize izaći jači nego pre.

Izvor: vino.rs

Foto: Pixabay