Kragujevački gimnazijalci izumeli pametnu košnicu

14

Četvoro učenika prvog razreda specijalno informatičkog smera Prve kragujevačke gimnazije osmislio je neobičan izum koji će olakšati pčelarima u proveri samih košnica i sprečavanju bolesti kod pčela.

Pametna košnica komunicira sa pčelarima putem kamere, a senzorima meri temperaturu i vlažnost vazduha unutar same košnice.

Pametna košnica izum kragujevačkih gimnazijalac osmišljena je sa ciljem da se zaštite pčele i da se olakša pčelarima prilikom obilaženja košnica koje se često nalaze daleko od imanja.

Izum se sastoji od rama sa senzorima uz pomoć kojih se meri temperatura i vlažnost vazduha, dok kamera i mikrofon pčelaru daje mogućnost da vidi šta se dešava u samoj košnici.

– On sa košnicom komunicira preko interneta, odnosno pristupom određenoj veb adresi. Pčelar može da vidi kroz kameru šta se događa na samom ulazu u košnicu, može da čuje na svakih 10 minuta, kad se i pravi snimak, zvuk u košnici ali i da proveri temperaturu i vlažnost vazduha – kaže Jovana Milošević, učenica prvog razreda specijalno informatičkog odeljenja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Na Nacionalnom takmičenju najboljih đačkih kompanija ovi gimnazijalci, koji su bili i najmlađi učesnici, osvojili su pametnom košnicom, kao kompanija ’Legobuž’, prvo mesto. Kažu i da su pčelari pokazali interesovanje za njihov proizod.

– Cena sa običnom baterijom i običnim napajanjem je oko 53 evra, dok je sa solarnim napajanjem 73 evra. Takođe se mogu kupiti i kompletno opremljene košnice, sa običnim napajanjem koštaju oko 108 evra, a sa solarnim 120 – kaže Milica Tomić, učenica prvog razreda specijalno informatičkog odeljenja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Priliku da pokažu svoj izum celoj Evropi imaće od 11. do 13. juna kad se u Briselu održava i Evropsko takmičenje najboljih učeničkih kompanija. Pametna košnica ne pomaže samo pčelarima već i našem ekosistemu.

– Sam pčelar dobija informacije koje su mu neophodne, vlažnost u samoj košnici, temperaturu i zvuk same košnice odnosno legla tako da ima prikaz onoga što se dešava unutar košnice. U agronomiji i u poljoprivredi postoji velika mogućnost primene IT tehnologije. Ona je potrebna da se primenjuje jer se olakšava agronomima i svim ljudima koji se bave poljoprivredom njihov posao – kaže Katarina Veljković, profesorka informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

– Pčelama je potrebna pomoć zato što u svetu već godinama vlada CCD bolest koja uzrokuje nestajanje pčela, a javlja se pod uticajem parazita, pesticida, monokulture i raznih drugih faktora. Pčele obezbeđuju jednu trećinu hrane koju mi jedemo svakodnevno i njihova važnost za nas je veoma velika – kaže učenica Jovana Milošević.

Ovi gimnazijalci nastaviće da se bave primenom informacionih tehnologija kako u poljoprivrednoj proizvodnji tako i u zaštiti naše životne sredine pa pametna košnica neće predstavljati njihov jedini izum.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay, Pexels


reklama