Izvoz brašna iz domaćih mlinova krenuo je za Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a očekuje se da će određene količine biti isporučene i u BIH i Albaniju, kaže direktor udruženja ’Žitounija’ Zdravsko Šajatović.

Kako prenosi „Politika“, navedene države su bile naši najveći kupci, a isporuke su stale kad je zbog izbijanja pandemije nakratko uvedena zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica.

Šajatović je za „Politiku“ istakao da odlukom, od 21. marta, nema nikakvog ograničenja što se tiče količina i da je izvoz brašna sada slobodan jer Srbija ima dosta zaliha i nema problema da zadovolji potrebe domaćeg tržišta.

– Prve isporuke krenule su pre četiri dana i dobro ide uz manje zastoje, probleme sa kamionima i vozačima, koji se rešavaju u hodu. Očekujemo da će do subote biti izvezeno više od 4.000 tona brašna, što je odličan bilans budući da su neki naši mlinovi imali prekomerne zalihe, a pojedini, baš iz tog razloga, bili i pred zatvaranjem – rekao je Šajatović.

On je ocenio da je oslobađanje izvoza bio dobar potez koji će popraviti likvidnost ovog sektora, koji je pretrpeo veliki gubitak, najviše zbog uvođenja taksa i prekida isporuke brašna na KiM, gde je godišnje išlo oko 30.000 tona.

Dodao je da se tamo brašno i dalje ne izvozi jer se nedavna odluka o dozvoli uvoza odnosi samo na sirovinu, u ovom slučaju na pšenicu.

– Navodno, od 1. aprila će biti skinuta i zabrana za uvoz brašna jer su, očigledno, ušli u problem snabdevanja. Da li će tako i biti, ne znam, ne bismo o tome spekulisali – rekao je Šajatović.

Foto: Free Images