Kako kupovati meso i prerađevine?

37

Zbog značaja za zdravlje stanovništva, ali i zbog čestih afera sa nekontrolisanim uvozom, razumljiva je velika pažnja koju Asocijacija za zaštitu prava potrošača posvećuje kvalitetu mesa i prerađevina.

Boja mesa ili prerađevine pomaže kupcima da budu sigurni u to da li je meso sveže i kvalitetno, objašnjava Lela Tasić iz APOS-a.

– Kada je reč o svinjetini, najbolje je uzimati meso svetlije boje koje nije premasno, dok crvena boja mesa ukazuje na to da je svinja nešto starija – kaže Tasićeva i dodaje da bi kod piletine bataci trebalo da budu svetli i naizgled glatki za razliku od starije živine, čije je meso tamno i hrapavo.

– Teletina mora biti svetloružičaste boje, bez masnoća i veoma vlažna, a junetinu treba tražiti tamnocrvene boje prošaranu sitnim žilama, dok grublje i masnije žile ukazuju na meso starijeg grla – objašnjava Tasićeva.

– Kod odabira ribe treba obratiti pažnju na škrge, koje treba da su jake crvene boje, dok je meso čvrsto, oči bistre, a krljušt sjajna – navodi Tasićeva i dodaje da riba koja ne odgovara tom opisu, obično ima neprijatan miris.

Ona ističe da mleveno usitnjeno meso može da bude stavljeno u promet upakovano ili da se dobije mlevenjem u prisustvu potrošača, te da se mleveno meso mora čuvati na temperaturi od 0 do -2 stepena.

– Kada je reč o već pripremljenim poluproizvodima od mesa (ćevapi i pljeskavice), ono mora biti pravilno oblikovano sa stabilno svetlocrvenom bojom, dok su miris i ukus prijatni i svojstveni vrsti mesa – kaže Tasićeva i dodaje:

– Sve navedene karakteristike izvučene su iz pravilnika za tu vrstu proizvoda, ali pre svega treba voditi računa i takvu vrstu kvarljive robe kupovati samo u standardizovanim objektima.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama