U Mađarskoj je objavljen plan za izgradnju novog poljoprivrednog kompleksa u kojem će se isključivim korištenjem obnovljivih izvora energije uticati na smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Na tromeđi Mađarske, Austrije i Slovačke predlaže se izgradnja poljoprivrednog kompleksa vrednog milijardu evra, a zauzimao bi površinu od 330 hektara što odgovara površini 500 fubdalskih terena.

Mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nagi izjavio je kako će ovaj projekt označiti „početak novog razdoblja mađarske poljoprivrede“, a kao investitori navode se nemačka kompanija FAKT i energetski gigant E.ON koji na razvoj projekta sarađuju s mađarskom vladom.

Novi kompleks služiće za celogodišnji uzgoj začinskog bilja i povrća poput paprika, patlidžana i paradajza, a takođe će biti i mesto „najvećeg kopnenog ribnjaka u Evropi“, kao i svih potrebnih hladnjača i logističkih objekata. Osim toga, uz kompleks se planira izgradnja savremenog porodičnog naselja s obdaništem, osnovnom školom, trgovačkim centrom, hotelom i konferencijskim centrom.

Nemački E.ON će kompleks napajati obnovljivom energijom i to uglavnom upotrebom solarne energije i biogasa, kao i geotermalne energije. Ceo kompleks biće CO2 neutralan, što znači da će ugljen dioksid biti u potpunosti eliminisan.

– Savremeni potrošači i celo društvo zahtevaju inovativna, održiva rešenja koja danas menjaju naš način života i rada – izjavio je direktor E.ON-a Aleksander Fenzl i dodao:

– Održiva, pouzdana i sve pristupačnija energetska rešenja ključna su za oblikovanje životnih i radnih prostora budućnosti.

– Uz kompleks će se sagraditi oko 1.000 domova potpuno novog stambenog naselja, a ovim projektom želimo da postavimo standard za održivu integraciju rada i života u Evropi – kaže direktor FAKT-a Hubert Šulte-Kemper.

Izvor: ekovjesnik.hr

Foto: ulmaagricola.com