Ministar upozorava: Ove godine se mora rešiti problem ledolomaca

17

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, izjavio je da je ovo poslednja opomena da Srbija nešto učini po pitanju ledolomaca. Dodao je da su Srbiji potrebna bar još dva ili tri nova ledolomca i kako očekuje da se ovaj problem reši u tekućoj godini. Inače, novi ledolomac košta oko 4 miliona evra, a o tome je već bilo reči na zasedanju Kriznog štaba za vanredne situacije.

Da podsetimo, Srbija trenutno poseduje samo jedan funkcionalan ledolomac, „Greben“, koji nije u stanju sam da rasčisti zaleđeni Dunav. Ostali ledolomci su prodati putem neodgovorne privatizacije, a „Greben“ je sačuvan zato što je ostao u vlasništvu Elektroprivrede Srbije. Iz tih razloga, osim ogromne štete koju trpimo zbog nemogućnosti plovidbe, moramo da plaćamo korišćenje usluga mađarskih ledolomaca, što našu zemlju košta 120 e/h, a priprema rada oko 77,5 e. Iz Mađarske su već stigla dva ledolomca, a očekuju se još dva.

Na Dunavu je kod Daljske krivine u opštini Apatin led deblji od tri metra i dugačak 15 kilometara razbijen u noći između utorka i srede. Odatle će mađarski ledolomac, koji je jutros krenuo iz Vukovara, proširivati probijeni ledeni koridor i usitnjavati led kako bi nesmetano otplovio nizvodno Dunavom.

Iz svega navedenog, krajnje je očigledno da su našoj zemlji neophodni ledolomci kako bi se uspešno izborili sa ovakvim situacijama. Novi ledolomci su, pak, veoma skupi, pa se priprema plan kako bi se oni koristili i izvan sezone, za obavljanje drugih poslova na reci, i time postali ekonomski isplativiji.

 


reklama