Nacionalna laboratorija za mleko ovih dana dobija akreditaciju

11

Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka dobiće u petak ili u ponedeljak akreditaciju, a sa izmenama Zakona o bezbednosti hrane i status referentne laboratorije u državi, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je objasnio da će to omogućiti državi da ima pravo i monopol da kontroliše sve što se nalazi na njenom tržištu.

– To se neće mnogima svideti. Neće više biti „kadija te tuži, kadija ti sudi“ -rekao je Nedimović novinarima i naveo da je plan da država, osim mleka čiji kvalitet kontroliše već godinu dana, do aprila naredne godine uspostavi nacionalnu referentnu laboratoriju za više od 95 odsto roba koje se koriste u ishrani stanovništva.

Ministar je naveo da se o uspostavljaju nacionalne referentne laboratorije govori već 15 godina i objasnio šta će ona značiti za stanovništvo.

– Kada se neka roba uveze, ako postoji potreba da se rade laboratorijske analize, ona može da se uradi u privatnoj laboratoriji koja ima akreditaciju, ali superanaliza će se raditi kod nas – rekao je Nedimović.

On kaže i da nacionalna referentna laboratorija ranije nije postojala kako bi posle 2000. godine monopoli mogli da rade šta hoće, te istakao da se više neće dešavati da laboratorija uvoznika koja se takođe nalazi u njegovom vlasništvu ili u vlasništvu „njegove ujne“ bude kontrolor robe.

– Te laboratorije su akreditovane, ali mi možemo sada da radimo superanalizu svega, a ne da šaljemo po belom svetu na analize – naveo je Nedimović, koji je učestvovao na skupu posvećenom bezbednosti hrane.

Upitan ko će snositi troškove analiza u nacionalnoj referentnoj laboratoriji, ministar je rekao da će od rezultata analiza zavisiti ko će snositi troškove.

– Ako se pokaže da je sve u redu, onda je to naš posao, a ako nekoga uhvatimo u nečistim igrama onda će ne jednostruko, nego mnogostruko da plati štetu koju pokušava da napravi na tržištu – rekao je Nedimović.

Inače, ministar je istakao da će bezbednost hrane biti glavna tema Ministarstva poljoprivrede u 2019. godini i najavio pomoć industriji za preradu voća, povrća, goveđeg i ovčijeg mesa i žitarica, kao i mnogo više novca za organsku proizvodnju.

Na skupu posvećenom bezbednosti hrane, Nedimović je kazao da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u 2017. iznosio 3,9 milijardi, a uvoz 2,2 milijarde evra. Očekuje da će izvoz „ekplodirati“ u 2019 zbog viška hrane, te da postoji mogućnost izvoza u vrednosti od pet milijardi evra.

Razvoj prehrambene industrije vidi u novim tehnologijama i plasmanu poljoprivrednih proizvoda na nova tržišta, posebno ona dobro platežno sposobna na Bliskom Istoku i na severu Afrike.

– U Rusiju je teže izvesti robu nego u EU, da ne pričam o tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata koje sada savladavamo i potpuno ćemo ovladati do kraja godine. Ne može nijedna zemlja da se razvija samo na poljoprivredi, nego na prerađivačkoj industriji – poručio je ministar.

Foto: Pixabay, Free Images


reklama