Najavljeni Sajmovi LORIST

33

U lovištu ’Kaćka šuma’, kojim gazduje JP ’Vojvodinašume’ održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljeni ovogodišnji Sajmovi LORIST.

Međunarodni sajmovi LORIST počinju Sajmоm lova i ribolova i Sajmоm ekologije 2. oktobra, dok Sajam turizma i Sajam sporta publiku dočekuju od četvrtka, 3. oktobra. Zemlja partner Međunarodnih sajmova LORIST je Mađarska.

Nastupiće oko 450 izlagača koji će predstaviti ponudu u oblastima lova, ribolova i turizma Dunavskog regiona, ali i ekologiju i sport u našoj zemlji. Uz izložbenu postavku u halama i na otvorenom delu Sajmišta organizuju se kongresne aktivnosti i poslovni susreti, a učesnici dolaze iz 20 zemalja, Austrije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Danske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Holandije, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Rusije, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Velike Britanije. Za posetioce sa kupljenim ulaznicama organizovana je Poklon-igra, a sve koji dođu na LORIST očekuju atraktivni sadržaji, nesvakidašnje promocije, popusti, noviteti, takmičenja i mnogo zabavnog sadržaja. Porodični dan je petak, 4. oktobar. Generalni sponzor Međunarodnih sajmova LORIST je Generali Osiguranje Srbija.

52. Međunarodni sajam lova i ribolova
HALA 1 – RAJ ZA LOVCE I RIBOLOVCE

Sajam lova i ribolova u Novom Sadu biće održan od 2. do 6. oktobra. Uz izlagače iz naše zemlje, nastupiće i oni koji dolaze iz Austrije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Nemačke.

I ove godine na Sajmu će biti svi koji u Srbiji gazduju i koriste šume, upravljaju zaštićenim prirodnim dobrima, i bave se unapređenjem lovstva i ribarstva. Tako neće izostati ni Vojvodinašume, Srbijašume, Lovački savez Srbije, Lovački savez Vojvodine, NAOS, a u Hali 1 će biti i Lovački savez Republike Srpske.

Veliko interesovanje za nastup je među izlagačima koji prodaju obuću i odeću, a učešće su potvrdili i svi veliki distributeri opreme i pribora za lov i ribolov. Između ostalih, u Hali 1 će biti Capriolo, DDA Canona, Snajper, Grof MBM, Balkan Hunter, Trofej, Green Sport, Travar, Euro Fish, Peloponez, Trim-Fox, Swarovski Optik, a predstaviće se i dva najveća domaća proizvođača oružja Krušik i Zastava. U bogatoj sajamskoj ponudi naći će se i terenska vozila za lov i ribolov, koja će ponuditi Trio Motors.

Nacionalna Izložba lovačkih trofeja, biće priređena u Hali 1a. Posetioci će imati priliku da vide trofeje jelena evropskog i lopatara, vepra, muflona, divokoze, srndaća, vuka, medveda, risa, divlje mačke, lisice, šakala… Izložba se organizuje u saradnji sa Lovačkim savezom Srbije.

Izložba sitnih životinja će biti u Hali 6 i trajaće, koliko i Sajam lova i ribolova, od 2. do 6. oktobra, dok je nedelja, 6. oktobar, rezervisana za Berzu sitnih životinja. Svi posetioci Međunarodnih sajmova LORIST moći će u Hali 1 da se okušaju u gađanju vazdušnom puškom ili lukom i strelom. Streljana će biti obezbeđena sa svih strana, priprema je MP Tropic, a sve vreme biće prisutni instruktori.

Nastup na Sajmovima LORIST Javno preduzeće „Vojvodinašume“ će iskoristiti za prezentaciju lovnog turizma, kao i predstavljanje stanja i potencijala lova i ribolova u Vojvodini. Na tradicionalnu ponudu mogu da računaju svi zainteresovani za lov i ribolov u Hali 1. Lovni turizam biće predstavljen u Hali „Master“, a ekološki aspekt poslovanja tog javnog preduzeća posetioce očekuje na štandu u Auli. U lovačkim specijalitetima publika će moći da uživa u restoranu, odnosno lovačkoj kući, na otvorenom delu Sajmišta kod hala 1 i 1a.

52. Međunarodni sajam turizma
POSETIOCIMA ZA PUTOVANJE, IZLAGAČIMA ZA POSLOVANJE

Banjski, spa i velnes turizam centralne su teme ovogodišnjeg Sajma turizma koji će biti održan od 3. do 5. oktobra. Uz brojne izlagače iz naše zemlje, turističku ponudu će predstaviti i oni koji dolaze iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije i Turske.

Zemlja partner Sajmova LORIST – Mađarska, predstaviće na Sajmu turizma banje i spa centre u toj zemlji, koji su nekoliko godina unazad sve interesantniji turistima iz Srbije. Na Sajmu ekologije će organizovati izložbu prirode u Mađarskoj „Jedno s prirodom“ kojom najavljuju Svetsku izložbu trofeja u Budimpešti 2021. godine.

Sajam turizma kao značajan receptivni događaja potvrđuju hotelski, banjski, spa i velnes destinacije i objekti koji nastupaju, kao i veoma značajan prateći program kojim se dodatno podstiče i razvija poslovni segment Sajma.

U Hali „Master“ ponudu će predstaviti MK grupacija, Promont grupa, Prezident, Merkur, Fontana, Tonanti, Atomska banja, Drina, Sijerinska banja, Niška banja, Vranjska banja, SB Ivanjica, Rusanda, Hajdučke Vode. Neće izostati ni Sava turizam, slovenačke terme i hoteli Sava Resort, Rogla i Zreče, Maribor. Crna Gora će destinacije promovisati u okviru nacionalne izložbe. Sajam turizma u Novom Sadu Hrvatska će iskoristiti za promociju parkova prirode Kornati, Lastovsko otočje, Mljet, Telašćica.

Ponudu naše zemlje upotpuniće oko 40 turističkih organizacija. Najbrojnije su iz Vojvodine i predstaviće se na štandu Turističke organizacije Vojvodine, zatim iz Zapadne Srbije, a nastupiće i turističke organizacije Beograda, Novog Sada, Niša, Požarevca, Bora, Pirota, Medveđe, Kraljeva, Kragujevca, Jagodine, Zrenjanina, Sombora, Žablja.

Na Sajmu nastupaju i receptivne i ostale agencije iz Srbije – članice Nacionalne asocijacije YUTA i Udruženja receptivnih agencija (URA). Prvi put na Novosadskom sajmu biće ponuđači individualnih aranžmana u Srbiji, pod okriljem Serbia Adventures portala.

Posetioci će biti u prilicu da dobiju i sve informacije u vezi sa putnim osiguranjem koje će ponuditi Generali osiguranje Srbija, Grawe, Dunav i Sava osiguranje.

Privredna komora Vojvodine okuplja učesnike iz Slovačke, Hrvatske, Rusije, Republilke Srpske, Severne Makedonije, Rumunije, Francuske, Grčke.

Među izlagačima su i obrazovne institucije u oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu, slovački Univerzitet „Mateja Bela“, novosadska Srednja škola „Svetozar Miletić“.

Saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje nastavlja se i na Sajmu turizma u okviru kojeg će biti biti organizovani „Dani karijere u turizmu“. Od 3. do 5. oktobra na Novosadskom sajmu, izlagači će moći da ponude slobodna radna mesta, a posetioci da potraže posao u oblasti turizma.

Sajam će obeležiti i poslovni susreti sa nekoliko grupa profesionalnih kupaca i potencijalnih poslovnih partnera, učesnika Sajma. Kroz Hosted Buyer Program Novosadski sajam dovodi turoperatore iz Rusije, Velike Britanije, Danske, Bugarske, Holandije i Nemačke koji će imati B2B sastanke sa izlagačima. Privredna delegacija iz oblasti turizma koja dolazi na Skupštinu evropskih regija, takođe će imati poslovne sastanke sa izlagačima 3. i 4. oktobra. Kupce turističkih aranžmana, izlagači na Sajmu turizma, sigurno će pronaći i među predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije i Asocijacije nezavisnih i samostalnih sindikata Srbije koji dolaze u organizovanu posetu i na B2B sastanke sa izlagačima.

Dešavanja na Sajmu turizma biće upotpunjena i stručnim segmentom. Prvog dana, 3. oktobra, organizuje se Investiciona konferenciju pod nazivom „Koliko vredi, a koliko košta ulaganje u zdravo društvo“ koju Novosadski sajam organizuje u saradnji sa Udruženjem banja Srbije i Mađarske i izlagačima.

Sajam turizma podrazumeva i segment gastronomije. Međunarodna takmičenja učenika, studenata i profesionalaca organizuju se pod nazivom Gastro izazovi. Popularizaciji kulinarstva u regionu doprinosimo i organizacijom Gastro kupa Srbija, međunarodnog takmičenja koje priređujemo u saradnji sa Udruženjem Zelena dolina i Horeca asocijacijom Kragujevac.

Sajam ekologije
ZA ČISTIJE VODE I PLANETU

Primarna selekcija otpada i zaštita voda i vodnih tokova biće u fokusu ovogodišnje priredbe. Pored postavki u Auli i štandova na otvorenom prostoru Novosadskog sajma, biće organizovan i stručni program u Kongresnom centru „Master“.

Oko 30 izlagača nastupiće sa bogatijom ponudom u odnosu na dosadašnje, ali i sa raznovrsnijim informacijama.

Nemačka kompanija Prozeda predstaviće WAMOS – potpuno automatizovan sistem za nadgledanje parametara vode. Sistem omogućuje dugoročno i autonomno beleženje vrednosti kiseonika, PH i temperature, uz slanje podataka sms-om, kao i pravljenje grafičkog prikaza trenda kvaliteta vode tokom sezona.

Opremu za prečišćavanje otpadnih voda predstaviće i novosadska „Borplastika“, koja prvi put nastupa na Sajmu ekologije. OPENS će promovisati projekat „Urbani vrtlari“ koji donosi uspravnu brendiranu aleju sa adekvatnim sadnicama o kojima će govoriti volonteri. U planu su i dvočasovne radionice i okrugli sto na kojima će zaljubljenici u zdrav život, ekologiju i čistu planetu, moći da nauče kako da na balkonu posade i gaje sveže povrće, začinsko bilje i jestivo cveće i dobiju informacije o prevenciji bolesti, unapređenju zdravlja, pravilnoj ishrani…

Oktobar je mesec u kojem je i Dečja nedelja, te će i mnogi programi biti posvećeni najmlađima. Jedan od njih je i kreativno-likovna radionica sa crtanjem preseka voća i povrća. Ekološko udruženje „Zeleni sad“ predstaviće projekat „Naša vertikalna bašta“. Članovi njihovog tima će govoriti o pozitivnoj ulozi vertikalne bašte koja se ogleda u termoregulaciji i smanjenju zagađenosti vazduha, ali i smanjenju uticaja buke i efekta toplotnog ostrva – povećanja srednje temperature vazduha u urbanim sredinama u odnosu na okolinu, apsorbovanju atmosferskog taloga, a može biti prirodno stanište ptica i insekata.

Pokret gorana Sremskih Karlovaca, u saradnji sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine, planira radionicu na kojoj će tema biti čistije i zelene škole. Predstaviće i Cvetne pijace kao i projekat Eko-turizam. Ekološke radionice će organizovati Gradska uprava za zaštitu životne sredine. KITE DOO će na Sajmu ekologije izložiti mašine za održavanje travnatih površina, poljoprivrednu mehanizaciju i traktor sa smanjenom emisijom izduvnih gasova. Među novitetima na ovogodišnjoj priredbi posvećenoj ekologiji je i gama proizvoda koje donosi Algo Tehnology, Beograd. Promovisaće organske poljoprivredne proizvode – prirodne biostimulatore, dobijene ekstrakcijom alge Ascophyllum nodosum, koja se skuplja u Atlantskom okeanu. Humanitarna organizacija „Čepom do osmeha“ izložiće bicikl za presovanje plastične ambalaže i konzervi, planiraju i takmičarske igre i edukacije. Stručni program organizovan je u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma. Zelena dolina planira jednodnevni kongres „Eko tura kroz Vojvodinu, usmerena na Dunav i podunavlje“. Pratiće ga i panel diskusije, prvenstveno posvećene kvalitetu vode. Udruženje „Edukativni građanski centar“ nastupiće sa „Zelenom dolinom“ na štandu u Auli.

Na Sajmu ekologije biće moguće kupiti i ekološka lepila, lukovice i seme cveća, aranžmane, galanteriju od kože, urbani mobilijar i mobilijar za dečja igrališta, pleteni nameštaj, noževe, lampe, torbe, pletene mreže, ležaljke… Donose ih PASCO, Saša Marković, Milan Zrnić, Tomislav Radosavljević, Urbana oprema, Jugodeks plet. Inženjeri zaštite životne sredine će posetiocima ponuditi farmaceutske proizvode, manastir Kamenac čajeve, kozmetičke preparate, lekovito bilje, med, „Ekolife MD plus“ i tinkture od biljaka, začine od biljaka, a „Pčelarstvo Jakobović“ med, kandirano voće i medovaču. ASSO će na štandu u Auli izložiti eterična ulja. Među izlagačima je i Eko list, magazin o ekologiji, zaštiti životne sredine, održivom razvoju, zdravim stilovima života, reciklaža…

Sajam sporta
ZA ZDRAV DUH I TELO

Sajam sporta se održava pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Program će prvenstveno biti usmeren ka promociji školskog sporta.

U halama i na otvorenom prostoru biće organizovani prikazi sporta u školama kroz motorički poligon, atletski petoboj, stoni tenis, trening na stanicama, basket 3×3, mini rukomet, fudbal i takmičenje „Između dve vatre“. Učesnici su učenici osnovnih škola, a organizatori Savez za školski sport Grada Novog Sada, Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada, Gradski sportski savez Novog Sada i Savez za školski sport Vojvodine.

Bavljenje fizičkom aktivnošću biće promovisano, ne samo kroz školski sport, već i kroz nastupe vrhunskih klubova i takmičara. Nastupiće odbojkaški, košarkaški, rukometni, fudbalski klubovi… Biće organizovani turniri, prikazi i promocije karatea, stonog tenisa, džiju-džice, streljaštva, atletike, boćanja, kao i brojnih drugih sportova.

Predviđeno je da svi zainteresovani dobiju informacije o aktivnostima i rezultatima klubova, upoznaju se sa klupskim časopisima, ali i takmičarima, prvotimcima i vrhunskim sportistima. Neće izostati ni druženje sa fan klubovima, ni radionice za decu.

Potvrđeno je i održavanje 25. memorijalnog turnira u rvanju grčko-rimskim stilom „Jovan Bogić Pufika“ i 10. Konjičkog kupa Sajma sporta koji će biti priređen na Manježu Novosadskog sajma. Organizator turnira je nacionalna konjička federacija – Savez za konjički sport Srbije – olimpijskih i FEI disciplina. Suorganizatori su Novosadski sajam, Konjički centar Novosadski sajam i Konjički savez Vojvodine, uz podršku Grada Novog Sada. To takmičenje je uvršteno u kalendar Svetske konjičke federacije FEI. Na taj način se i Novi Sad svrstao među gradove domaćine najprestižnijih svetskih konjičkih dešavanja.

U planu su i edukacije trenera i profesora, predavanja i tribine o marketingu u sportu, značaju, ulozi i ličnosti sudija u savremenom fudbalu, kao i o korektivnoj gimnastici. Pored klubova predstaviće se i savezi, udruženja, organizacije i institucije.

U programe će biti uključeni svi zainteresovani za sportske aktivnosti, predškolci, učenici osnovnih i srednjih škola, a neće biti zaboravljeni ni najstariji sugrađani, kao ni osobe sa invaliditetom. Očekuje se i učešće poznatih sportista, olimijaca i paraolimpijaca.

S obzirom na nastojanja da se Sajam sporta, priredba koja je sve atraktivnija i posećenija, podigne na još viši nivo, formiran je Organizacioni odbor Sajma sporta. Čine ga predstavnici gradskih institucija, ogranizacija, saveza, udruženja kao i sportskih klubova sa teritorije Grada Novog Sada, koji kroz organizacije i institucije pruža punu podršku Sajmu sporta.

Povodom prvih jesenjih priredbi vrednuje se kvalitet ugostiteljsko-turističkih objekata i usluga, svežeg voća i povrća, stonog grožđa, opreme za lov i ribolov, lekovitog bilja i preparata od lekovitog bilja.

Komisije su rad počele tokom leta, a završiće ga u prvim danima sajmova, kada će biti saopšteni rezultati. Priznanja će biti uručena na svečanostima na Novosadskom sajmu, dok će posebna čast najboljima još jednom biti ukazana na Večeri šampiona, u petak, 4. oktobra.

Foto: sajam.net


reklama