Najskuplji hleb u EU jedu Danci, a najjeftiniji Rumuni

78

Cene hleba i žitarica širom Evropske unije značajno su se razlikovale u 2018. godini. Tako je cena hleba i žitarica u najskupljoj državi članici bila tri puta veća nego u najjeftinijoj, rezultati su objavljenog istraživanja Eurostata.

Kad se cene u zemljama upoređuju s indeksom prosečne cene Evropske unije u celini, koji iznosi 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cena hleba i žitarica bila najviša u Danskoj, s indeksom nivoa cena od 152, što znači da je u Danskoj hleb bio 52 odsto skuplji od prosečne cene hleba u EU.

Iza Danske sledi Austrija s indeksom od 135, zatim Luksemburg i Finska s indeksom nivoa cena od 127.

Suprotno tome, cene hleba i žitarica u 2018. godini bile su najniže u Rumuniji s indeksom cena od 54, a slede Bugarska s indeksom 62 i Poljska s indeksom 68.

Istraživanjem su bile obuhvaćene cene različitih kategorija proizvoda. Ukoliko se posmatraju proizvodi i usluge široke potrošnje kao što su hrana i bezalkoholna pića, odeća i obuća, najviše cene su zabeležene u Danskoj i to 38 odsto iznad proseka.

Najniža cena u zemljama EU registrovana je u Bugarskoj i to 49% ispod proseka.

Ovim istraživanjem bilo je obuhvaćeno više od dve hiljade različitih proizvoda i usluga široke potrošnje u 37 evropskih zemalja.

Foto: Pixabay


reklama