Naplata dugova za doprinose

10

Kako se povela reč o reformi sistema doprinosa za poljoprivrednike, na svetlo dana su isplivali i brojni dugovi koji su se nataložili tokom godina.

U pitanju je neverovatnih 90,8 miliona dinara, bez kamata koje poljoprivrednici duguju za neuplaćene doprinose. Iz tog razloga je tokom 2016. Poreska uprava donela 31 rešenje o prinudnoj naplati poreza iz nepokretnosti (zemljišta). U postupcima prinudne naplate poreza iz nepokretnosti doneto je jedno rešenje o prodaji i još jedno o prenosu nepokretnosti (zemljišta) u svojinu Republike Srbije. Predmeti prinudne naplate kod poljoprivrednika mogu biti pokretne stvari, nepokretnosti, novčana potraživanja, zarada, odnosno penzija i gotov novac. Na osnovu Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Poreska uprava obvezniku, pa i poljoprivredniku, koji, u celosti ili delimično, nije platio porez, šalje opomenu o vrsti i iznosu poreza, kojom mu nalaže da dospeli porez plati odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema opomene, navode u toj instituciji. U Poreskoj upravi takođe naglašavaju da poljoprivrednici neće imati ništa drugačiji tretman nego svi ostali obveznici.

Prema podacima zaključno sa 30. novembrom protekle godine, u Srbiji ima 194 107 poljoprivrednih penzionera i oni čine čine 11,2 % od ukupnog broja penzionera. Prosečna poljoprivredna penzija za njih iznosi 10.485 dinara. Kolika će biti penzija zemljoradnika zavisi od dužine ulaganja i visine osnovice na koju su plaćeni doprinosi.


reklama