Nedimović apeluje na poljoprivrednike da se osiguraju od grada

27

U noći između 19. i 20.05. Srbiju je pogodilo teško nevreme praćeno olujnim vetrom, kao i obilnom kišom i gradom. Grad je poljoprivrednicima naneo velike štete, uprkos žestokoj odbrani. Naime, za samo dva sata ispaljeno je 829 protivgradnih raketa, što je oko 10 odsto ispaljenih raketa na godišnjem nivou, kako je naveo ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović. Ovom prilikom, Nedimović je apelovao na poljoprivrednike da se osigraju, jer oslanjanje samo na rakete jednostavno nije dovoljno. 

On je naglasio da su najveću štetu od grada i kiše pretrpela sela oko Ivanjice, Čacka i Lučana. U Čačku je već formirana Komisija za procenu štete, koju čine stručnjaci sa Agronomskog fakulteta, Instituta za voćarstvo, i PSSS, kojoj poljoprivrednici mogu da podnesu zahtev za utvrđivanje štete.

„Protivgradne rakete nisu dovoljno sredstvo odbrane, već je neophodna kombinacija osiguranja i protivgradne zaštite“, naglasio je ministar za TV Pink i dodao da bi šteta bila mnogo veća da nije ispaljeno toliko raketa.

On je naglasio da se u pet najgroženijih okruga u Srbiji, prema izveštaju RHMZ, poljoprivrednim proizvođačima za osiguranje daju subvencije od 70 odsto.

„Za sada je samo 12 odsto poljoprivrednih površina osigurano i mi ćemo morati da vučemo žestoke rezove, tako da ko želi da dobije subvencije, moraće da bude osiguran“, istakao je Nedimović.

Ministar je ovom prilikom ukazao na to da se ovakve nepogode periodično dešavaju, pre svega kao posledica promene klime, i da ovo nije prvi put da grad „obere“ voćnjake. Osigurani poljoprivrednici su u daleko povoljnijem položaju, jer će im, nakon podnošenja zahteva, osiguravajuće kuće isplatiti obeštećenje.

Za štetu na voću koje je nanelo nevreme u Topoli kaže da se dogodio prirodni fenomen i da se gradonosni oblak formirao na visini od dva do tri kilometra, i podsetio da protivgradne rakete najbolje deluju na visini od četiri do šest kilometara.

Foto: Pixabay


reklama