Nedimović: ’Država će kažnjavati sve pokušaje da stranci na nelegalan način dođu do zemljišta’

7

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da očekuje da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu budu usvojene na vreme, kako bi se primenjivale pre 1. septembra, kad stupaju na snagu odredbe Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju EU o liberalizaciji tržišta poljopriprivrednim zemljištem.

– Postoji komunikacija s Briselom na ovu temu i nema nikakvih problema u vezi sa izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu – kazao je Nedimović novinarima uoči razgovora s predstavnicima poljoprivrednih udruženja o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

On je istakao da Srbija vodi računa o svojim interesima uz ispunjavanje svih međunarodnih obaveza.

Rekao je da ne očekuje nikakve probleme u vezi sa sprovođenjem novina u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ali je istakao da će država kažnjavati sve pokušaje da stranci na nelegalan način dođu do zemljišta.

Nedimović je podsetio da se SSP bavi isključivo pravima građana, a što se tiče stranih pravnih lica, odnosno firmi, u Ustavu je jasno navedeno, kako je kazao, da je kupova zemljišta moguća samo ako postoji međudržavni sporazum o tome.

On je rekao da se izmene zakona odnose samo na državljane EU.

Na pitanje novinara zašto nije bilo javne rasprave o izmenama zakona, on je rekao da ne vidi ništa sporno u tome, ističući da je to bila odluka Vlade, kao i da se taj zakon usvoji po hitnom postupku.

– Mi radimo u korist građana i štitimo njihove interese. Mi smo mesecima sa udruženjima poljoprivrednika razgovarali o izmenama zakona, ali to nije bilo u formi javne rasprave – rekao je ministar.

Prema njegovim saznanjima, do sada je u Skupštinu Srbije stiglo nekoliko amandmana na predložene izmene zakona, ali bi do početka sednice, na kojoj će se raspravljati o tom propisu, moglo biti upućeno još amandmana.

– Današnji skup s predstavnicima poljoprivrednih udruženja i agrarnim stručnjacima organizovan je kako bi se na što bolji način pripremila sutrašnja skupštinska rasprava i odbranili interesi Srbije – rekao je Nedimović.

Predsednik Saveza proizvođača agroprivrede Srbije Zoran Milićević rekao je novinarima da su predstavnici poljoprivrednih udruženja došli da podrže ministra i njegovo ministarstvo pred početak sutrašnje rasprave o izmenama zakona u Skupštini Srbije, jer se ne slažu sa prodajom zemljišta strancima.


reklama