Nedimović: Govedina od 24. juna ponovo na slobodnom režimu

4

Svi problemi vezani za izvoz mesa iz Srbije u Rusiju su rešeni, poručio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović precizirajući da će govedina od 24. juna ponovo biti na slobodnom režimu.

– Problemi su rešeni i kada je reč o izvozu svinjetine i novih pogona – nema više nerešivih stvari – istakao je ministar u izjavi Tanjugu na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma SPIEF 2017 u Sankt Peterburgu, a pošto se sastao sa ruskim zvaničnicima i privrednicima.

Prema njegovim rečima, i kontingenti jabuka će biti oštrije kontrolisani kako bi se sprečila mogućnost reeksporta.

– Dogovorili smo da pratimo kontingente jabuka kako bi sprečavali mogućnosti reeksporta. Još ćemo pooštriti kontrolu, jer je Srbiji od strateškog interesa da sačuva ovaj dobar sporazum koji ima sa Rusijom, a i da bismo onima koji ne misle dobro našoj državi i zbog sitnih sopstvenih interesa pokušaju da naruše pravila sporazuma, stali na put – rekao je Nedimović.

On je dodao da je Srbija od 2005. do 2016. povećala izvoz u Rusiju 14 puta i da sada godišnje izvoze robe u vrednosti od skoro 400 miliona dolara. Zato su glavni ciljevi buduće saradnje, nastavio je, u polju semenske proizvodnje i poljoprivredne mehanzacije.

– Razgovarali smo sa ruskim kolegama oko tržišta i svih potencijala koji postoje. Dva glavna cilja Srbije su, sa jedne strane da probamo da izvezemo naše znanje vezano za semensku proizvodnju, da se izgradi 40 doradnih centara na prostoru Rusije i da napravimo zajedničku kompaniju koja će imati srpsku i rusku stranu. Sa druge strane, da odgovorimo na rusku zainteresovanost za polje poljoprivredne mehanizacije i otvaranje distributivnog centra – naveo je Nedimović.

On je rekao da sada postoji viša faza saradnje, stvari idu dobro i izvoz raste u poljoprivredi što je dobro za Srbiju.

Ministar poljoprivrede sastao se sa ruskim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Nikolajevičem Tkačevim, kao i sa direktorom agencije za zaštitu prozivoda Roseljhoznador, Sergejem Dankvertom.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu trajaće do 3. juna, a na forumu su predstavljene naše najeminentnije kompanije koje su okupili Privredna komora Srbije, Razvojna agencija Srbije, a medijski partner foruma je Tanjug.

Foto: TASS Photo


reklama