Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je svestan da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane u Srbiji, ali da se ta situacija menja. Najavo je i da će Nacionalna laboratorija u Batajnici biti krovna u Srbiji – kontrolisaće sve i raditi superanalize.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ministar je naveo da je bezbednost hrane na prvom mestu, kako zbog građana Srbije, tako i zbog izvoza.

U tom kontekstu je, ističe, veoma važna i Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici koja će kontrolisati sve.

– Revizijom Zakona o hrani dobijamo širi opseg nadležnosti za našu državnu Nacionalnu referentnu labaratoriju, kako u pogledu mleka, tako i u pogledu ostale hrane. Dobijamo mogućnost da imamo jednu instituciju koja će biti krov i koja će kontrolisati sve. Koja će biti opremljena tako da može da kontroliše svaku labaratoriju koja postoji u Srbiji – objašnjava Nedimović.

Laboratorija će imati potrebnu opremu da obavi sve potrebne analize, a iza rezultata će stati država.

– Država će u novoformiranoj labaratoriji u Batajnici raditi takozvanu superanalizu. Na taj način zaokružićemo kontrolu celog sistema hrane, od mleka, preko viršli i kobasica do pesticida i mikrotoksina – naglasio je ministar.

On dodaje da je svestan da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane u Srbiji, pa će zato laboratorija stati na put takvim spekulacijama.

– Situacija se menja. Imamo novi Zakon o bezbednosti hrane, pravilnike koje regulištu ovu oblast i mogućnost da kontrolišemo sve što rade male privatne labaratorije. Tako ćemo imati kontrolu i uvid nad više od 90 odsto najosetljivijeg i najranjivijeg tržišta hrane – naglasio je Nedimović.

Ministar je podsetio i da je Srbija u prošloj godini izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 3,9 milijardi evra, ukazujući na suficito 1,9 milijardi.

Ocenjuje da Srbija ima potencijal za izvoz od pet milijardi evra. Sve resorne insitucije, kaže, deluju u tom pravcu.

– Imamo mnogo robe za izvoz, i one primarne, ali i finalnih proizvoda, tako da će prodaja biti veća nego ove godine – zaključio je ministar.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay, Unsplash, Free Images