Nedimović i Radojević obišli poljoprivredna gazdinstva u Sirigu i Gospođincima

15

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, obišao dva poljoprivredna gazdinstva u Sirigu i Gospođincima, koja u gajenju povrtarskih kultura ostvaruju prinose i kvalitet na evropskom nivou.

To su gazdinstva Lazara Vulića u Sirigu, u opštini Temerin, i Gorana Salonskog u Gospođincima, u opštini Žabalj. Oba gazdinstva svoju proizvodnju zasnivaju na modernim tehnologijama, a uz punu primenu stručnog znanja, što omogućava eliminisanje rizika i obezbeđuje ujednačene prinose i kvalitet proizvoda i za izvoz.

Posle obilaska gazdinstava i razgovora sa poljoprivrednicima, ministar Nedimović i sekretar Radojević su istakli da je cilj aktuelnih agrarnih mera upravo razvoj intenzivne poljoprivrede, jer se tu prave najveći prihodi i profiti u poljoprivredi.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević je posle obilaska gazdinstva Lazara Vulića u Sirigu, koje je korisnik pokrajinskih subvencija i koje je i ove godine dobilo subvencije za nabavku tifona za navodnjavanje, rekao da je ovo imanje primer kako porodični agrobiznis može da bude ekonomski opravdan i konkurentan.

Nakon obilaska gazdinstva Gorana Salonskog u Gospođincima, koje se na 200 hektara bavi proizvodnjom povrća, Radojević je naglasio da je Pokrajinska vlada čvrsto opredeljena da podstakne razvoj poljoprivrede i da nikada više sredstava nije bilo izdvojeno za subvencionisanje sistema za navodnjavanje.

– Za prethodne tri godine imamo potpisane ugovore u vrednosti od blizu 2,7 milijardi dinara za sisteme za navodnjavanje i na osnovu toga novih 16 hiljada hektara pod tim sistemima, što stvara uslove za intenzivnu poljoprivredu – rekao je Radojević i pozvao poljoprivrednike da i dalje konkurišu za ova sredstva.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao da se Ministarstvo trudi da subvencijama podstakne povrtarstvo, voćarstvo i stočarstvo i kako smo došli do jednog „kopernikanskog obrta“ kad je reč o primeru šargarepe.

– Postali smo izvoznici šargarepe za razliku na period od nekih pre pet, šest godina. To je dokaz da samo primenom najsavremenijih tehnoloških rešenja mogu da se promene stvari – istakao je Nedimović.

On se osvrnuo i na značaj sistema za sezonsko angažovanje radnika koji već daje odlične rezultate, jer, kako je rekao, u tom sistemu je već oko 97.000 radnih dana, a da još uvek nismo u punoj sezoni kada se koristi radna snaga, pre svega u voćarstvu i povrtarstvu zbog branja. Nedimović je rekao da su prihodi u budžetu već sada skoro 30 miliona dinara.

– Ovo je samo dokaz da ovaj zakon ima smisla i da na ovaj način stvari možemo da premeštamo iz sive zone u regularne okvire, i s druge strane da poslodavcima to odgovara, a radnici imaju pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje – istakao je Nedimović.

Predsednik Opštine Temerin Đuro Žiga je kazao da su, prateći politiku republičke Vlade, uveli praksu da svake godine pružaju podršku poljoprivrednicima, tako što subvencionišu kamate na kredite za poljoprivredu i da su za to ove godine namenili tri miliona dinara.

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić je naveo da je ove godine planirano u opštini više podsticajnih mera za agrar, kao što je subvencionisanje kamata na kratkoročne kredite za setvu, subvencije za stočare i za projekat elektrifikacije polja, kako bi što veće površine bile pod sistemom za navodnjavanje.

Foto: Pokrajinska vlada


reklama