Nedimović: ’Vodoprivredni objekti strateški važni za državu’

14

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je radove na prvoj fazi rekonstrukcije brane Bosur koja je oštećena u poplavama juna ove godine i poručio da su svi vodoprivredni objekti u Srbiji od strateške važnosti za opstanak stanovništva i privrede.

Nedimović je tom prilikom rekao da je vrednost radova na brani 186,6 miliona dinara i podsetio da je početak radova bio u oktobru ove godine, a da je rok za završetak obnove brane 270 dana.

Ministar je istakao da u proteklih 50 godina na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, kao i u celoj Srbiji, nije bilo ulaganja u vodoprivredne objekte, te da se više ne radi samo na obnovi infrastrukture, već da je strateško opredeljenje i prioritet resornog ministarstva prevencija.

U cilju prevencije i kako ne bi uopšte dolazilo do poplava, kaže, država koristi najsavremenija naučna dostignuća.

– Ljudi nisu svesni koliko su značajni ovi vodoprivredni objekti u smislu zaštite, a setimo ih se samo kada dođe do ekstremnih situacija – kaže Nedimović.

Prema njegovim rečima, poplave koje su bile u junu ove godine su one koje se viđaju jednom u 500 godina, a 14. juna ove godine je, podseća, za svega devet sati palo 140 litara kiše po kvadratnom metru.

– Moramo da se spremimo za mnogo veće vode. Klimatske promene su definitivno učinile svoje i nikad ne znamo šta će se desiti – kazao je on.

Nedimović, govoreći o stanju vodoprivrednih objekata u Srbiji, kaže da su oni građeni pre pola veka, a da u njih nije ulagano više od 30 godina.

– Došlo je vreme, Srbija ima dovoljno novca da može ovim da se bavi. Došlo je vreme da obnavljamo sve ono što su naši preci radili da bi zaštitili ove krajeve – kaže Nedimović.

Ministar dodaje da je u toku izrada katastra vodoprivrednih objekata na teritoriji Srbije i da ima mnogo njih za koje se ne zna u čijoj su nadležnosti.

Kaže da u Srbiji postoje i veštacke akumulacije koje bi trebalo da navodnjavaju njive ali se uopšte ne zna ko njima gazduje.

– Neka preduzeća su u stečaju, zato, spremamo nove propise koji će obuhvatiti sve ove objekte kako bi se država starala o njima. Svi vodoprivredni objekti su od strateške važnosti za opstanak i stanovništva i privrede koja se tu nalazi – naveo je Nedimović.

Ministar je obišao i OŠ „Sveta Mihajlović“ u selu Burovac koja je pretrpela velika oštećenja za vreme poplava u junu ove godine zbog prelivanja vode iz brane Busor.

Radovi na sanaciji su u toku, 80 odsto radova je realizovano, a njihova vrednost je 132 miliona dinara.

Direktor „Srbijavode“ Goran Puzović navodi da je izdvojeno 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane i da se u prvoj fazi radova postavljaju četiri pregrade koje zaustavljaju mulj, ali i da se radi na regulaciji toka reke koja prolazi kroz selo.

Obilasku ovog kraja prisustvovali su i zamenica direktora vladine Kancelarije za javna ulaganja Sandra Nedeljković koja je poručila da se mora intenzivno raditi na preventivi, kao i predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić koji je podsetio da je u poslednjih 20 godina ta opština pretrpela tri velike i nekoliko manjih poplava.

Foto: Facebook


reklama