U petak, 11. oktobra, u parku Svetog Save u Nišu biće otvoren prvi Mekika fest, na kojem će učestvovati desetak proizvođača mekika i krofni.

Svečeno otvaranje je u 20 časova, a prethodiće mu kulturno-umetnički program u 18h. Manifestacija traje tri dana i zatvara se u nedelju, 13. oktobra, kada će biti dodeljene nagrade najboljim učesnicima. Organizatori ove manifestacije su Unija pekara iz Niša sa sekcijom proizvođača mekika i proizvoda od istog testa.

– Ideja da pokrenemo ovu manifestaciju rodila se na Danima bureka koji su letos održani u Nišu. Tada je Dragiša Pavlovski gostovao kao proizvođač mekika i nekako smo se svi složili da bi mogla da se održi i ova manifestacija jer, posle bureka, mekike su najtraženiji pekarski proizvod za duračak, a kupuje se i tokom celog dana. Onda nam se javio veliki broj proizvođača mekika za zahtevom da i oni žele da se predstave kao i proizvođači bureka. Mi smo pristali da im izađemo u susret, a Niš je tako dobio novu manifestaciju – kaže Bratislav Vukadinović.

On dodaje da će na prvom Mekika festu učestvovati desetak učesnika, a među njima će biti proizvođači mekika iz Svrljiga, Knjaževca i Pirota.

– Naša ideja je bila da manifestacija bude međunarodnog karaktera, ali zbog brzine organizovanja gosti iz Grčke, Bugarske i Makedonije ne mogu da dođu. Već od iduće godine, jer planiramo da ova manifestacija bude međunarodna, očekujemo i goste iz drugih zemalja – kaže Vukadinović.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš, generalni pokrovitelj je GO Medijana, a veliku zahvalnost organizatori duguju i ostalim pokroviteljima – GO Crveni Krst, GO Palilula i Milk Hausu koji ima strateški ugovor sa Unijom pekara.

Izvor: jugpress.com

Foto: Kuhinja Moje Ravnice/Facebook