Niske temperature, skuplje povrće

12

Hladna zima sa izuzetno niskim temperaturama uticala je na slabiju ponudu svežeg povrća i očekivani rast cena dostupnih količina.

Za sada, prošlogodišnju cenu drže povrtarske vrste kojih ima u skladištima, dok se cene svih vrsta salata, a posebno blitve penju u nebo. Niske temperature povećale su troškove plasteničke proizvodnje i uništile znatne količine.

Uticaj niskih temperatura na ponudu hrane istraživao je BBC, koji prognozira porast cena povrća u celoj Evropi. Problem je što se hladni front probio do Italije i Španije s katastrofalnim posledicama, a to će se odraziti na naš džep.

Kombinacija poplava u španskoj regiji Mursija i hladnog vremena u Italiji, rezultiralo je lošim uslovima za sadnju povrća poput brokolija, salate, paprike ili patlidžana čiji su prvi zasadi uništeni.

Posledice su vidljive već sada. Za vreme zimskih meseci, Mursija snabdeva 80 odsto Evrope svežim povrćem, ali ne i ove godine. Najveći prosek padavina, koji je pogodio Mursiju u poslednjih 30 godina, doveo je do toga da su neki proizvođači povrća bili prisiljeni da naruče povrće iz SAD kako bi mogli da snabdeju svoje kupce. Isto se događa i u Italiji, koja takođe snabdeva Evropu za vreme hladnijih meseci. Ove godine je centralna Italija pod snegom i bilo kakva proizvodnja u tim regionima je nemoguća.

Loši uslovi za sadnju će uticati na cene povrća u 2017. godini, koje će, prema nekim procenama, poskupeti od 25 do 40 odsto. U razgovoru s poljoprivrednicima došlo se do informacija kako će sigurno porasti cena tikvica i salate, dok će se za ostale proizvode znati uskoro.

Foto: Cover Images


reklama