Novi zastoj u prodaji junadi

20

Ponovo je došlo do zastoja u prodaji utovljene junadi, sa više od 6.000 gazdinstava, koja se ozbiljno bave ovim poslom. Kako upozoravaju iz udruženja ’Agroprofit’, odgajivači ne znaju više kako da pokriju troškove, što ih dovodi do ekonomske propasti.

Prema zvaničnim podacima, za ukupnu preradu i potrošnju po domaćinstvima u našoj zemlji, zakolje se godišnje oko 86.000 različitih kategorija goveda, a ponuda je sada veća od 250.000 grla. Srpsko domaćinstvo, u proseku, potroši godišnje četiri kilograma goveđeg mesa, po članu porodice.

– Ovo predstavlja ozbiljan problem za stočarstvo i potrebno je što pre naći izvozne puteve, jer će bez toga većina stočara odustati od ovog posla – kaže Čedomir Keco, predsednik udruženja „Agroprofit“, i dodaje:

– Ministarstvo poljoprivrede je uz pomoć Državnih robnih rezervi nekoliko puta sprovelo razmenu junadi za merkantilni kukuruz. Po tom modelu, stočari su uspeli da dobiju za kilogram žive junadi oko 2,10 do 2,35 evra. Klanicama je tako isporučeno oko 3.000 junadi, ali je ostalo oko 6.000 grla. Uz to, pristižu i nova utovljena junad, pa će na tržištu biti više od 12.000 grla.

Kako ističe Keco, ovako veliku ponudu, klaničari koriste da umanje cenu žive junadi, pa najkvalitetniju robu plaćaju od 1,85 do 1,90 evra.

– Do potpunog gašenja tržišta junadi došlo je baš u trenutku kada je Ministarstvo poljoprivrede podstaklo nabavku kvalitetnih priplodnih grla. U toku je realizacija uredbe po kojoj gazdinstva mogu koristiti pet miliona dinara za nabavku priplodnih grla. Ovaj program prati kompanija „Hunland“ iz Mađarske, koja isporučuje goveda uz odloženu uplatu. Do sada je ovaj najveći trgovac govedima u Evropi sa našim stočarima sklopio ugovor za prodaju više od 1.000 grla junadi najkvalitetnijih rasa – priča Keco.

Izvoz junetine u Kinu i Tursku iz Srbije je potpuno stao. Trenutno, nešto malo izvozimo u Italiju i u Ujedinjene Arapske Emirate. Kako kaže Keco, kupci iz Kine ne nabavljaju više junetinu u Evropi, navodno zbog korone, i prešli su na brazilsko tržište, iako je i tamo prisutna epidemija. Izgleda da je u ovom aranžmanu reč o nabavci jeftinije robe.

Izvor: novosti.rs

Foto: Pixabay


reklama