Okrugli sto o značaju pčela u novosadskom EU info kutku

12

Povodom Svetskog dana pčela, u ponedeljak 20. maja od 12 časova u EU info kutku u Novom Sadu, razgovaraće se o ulozi i važnosti pčela za bezbednost hrane, biodiverzitet i životnu sredinu.

EU info kutak, Fondacija za razvoj domaćinstva, Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog i Udruženje za očuvanje zdravih stilova života „Bio pčelinja klinika“ organizovaće okrugli sto čiji je cilj podizanje svesti o ulozi pčela i oprašivača u hrani, poljoprivredi i api terapiji. Ovim organizatori žele da skrenu pažnju javnosti na ulogu pčelarstva, pčela i drugih oprašivača u povećanju sigurnosti hrane, na ulogu obrazovanja, značaj boravka u pčelinjoj mikroklimi, štetnost pesticida i očuvanje biodiverziteta.

Govornici će biti:

– Anastasija Handžiska, mr veterine i pčelar
– Prof. Dragana Borđoški iz Poljoprivredne škole
– Jozef Gašparovski, pčelar i član udruženja Bio pčelinja klinika
– Stojan Anđelković, pčelar

Moderatorka je dr Veselina Pelagić iz Fondacije za razvoj domaćinstva.

EU je jednoglasno podržala Odluku o uvođenju Svetskog dana pčela, na generalnoj skupštini UN u Njujorku. Ujedinjene nacije su 20. maj proglasile Svetskim danom pčela, usvajajući rezoluciju čiji je cilj podizanje svesti o važnosti polinatora i upozoravajući na njihov sve manji broj. Potpisnici ove rezolucije složili su se da promovišu Svetski dan pčela kroz obrazovanje i aktivnosti usmerene na podizanju svesti o važnosti pčela i drugih oprašivača, o pretnjama s kojima se suočavaju i njihovom doprinosu u održivom razvoju.

Pčele, i drugi oprašivači, i biljke imaju obostrano koristan i simbiotski odnos, ne samo da obezbeđuju nutritivne vrednosti hrane i učestvuju u održavanju različitih ekosistema, već obezbeđuju i ekonomsku uslugu. Prema izveštaju Međuvladine naučno-političke platforme o biodiverzitetu i uslugama ekosistema (IPBES), ekonomska vrednost polinatora je do 577 milijardi dolara. Insekti su ključni deo mnogih ekosistema i predstavljaju dobar pokazatelj zdravlja i očuvanju prirode.

Foto: Pixabay


reklama