Opštinski budžet Inđije za poljoprivredu ove godine veći za četiri miliona dinara

15

Ovogodišnji budžet za poljoprivredu opštine Inđija iznosi 34 miliona dinara, i u odnosu na prethodnu godinu veći je za 4 miliona dinara.

Pored dosadašnjih mera kao što su sufinansiranje kupovine priključne mehanizacije, opreme za pčelarastvo, stočarstvo, voćarstvo, regresiranje reproduktivnog materijala (veštačko osemenjivanje) i ostalo, novim budžetom predviđeno je i sufinansiranje osiguranja useva i plodova, investicija u izradu, unapređenje ili proširenje svih tipova infrastrukture manjeg obima (atarski putevi), investiciju u razvoj i unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture kojom će se lakše pratiti konkursi, neophodna dokumentacija, aplikacije na konkursima na svim nivoima i njena realizacija i sajamska poseta i izložba zainteresovanih poljoprivrednih gazdinstava i zadruga.

Veliku podršku poljoprivrednici dobijaju od Opštine Inđija koja preko Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija pruža sve neophodne informacija kao i besplatnu pripremu dokumentacije za brojne konkurse koje se u toku godine raspisuju.

Koliko su ulaganja u ovaj privredni sektor važna za opštinu Inđija, pokazuje primer pčelarstva gde se broj registrovanih pčelinjih društava povećao za tri puta za samo godinu i po dana.

U odnosu na 2016. godinu, budžet za poljoprivredu je uvećan više od tri puta i spada u red najvećih u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Za lokalno rukovodstvo poljoprivreda predstavlja važan zamajac ekonomskog razvoja opštine Inđija, a naročito seoskih sredina.

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama