Ove jeseni kazani za pečenje rakija u mnogim dobojskim selima uglavnom će se ’odmarati’ jer je rod šljive, jabuke i kruške u potpunosti podbacio, a lošu godinu teško može da popravi i pečenje lozovače.

– Prošlogodišnji rod voća je bio dobar i moglo se napraviti dosta rakije. Ove godine ga nije bilo generalno na našem prostoru, a nadamo se da će sledeće godine biti znatno bolji rod. Na Ozrenu imamo voćnjak s oko 200 sadnica i sve ide u rakiju – priča Dajana Đukanović i dodaje da proizvode četiri vrste rakije i dve vrste likera.

Radivoje Kuzmanović kaže da je za njegovih skoro 70 godina ovo prvi put da nije bilo šljive.

– Ja sam rođen pod šljivom i živim s njom celi život. Ove godine je prvi put da nema ne samo šljive, nego ni drugih voćki, kruške i jabuke je malo te nešto malo grožđa. Kazani će ove godine raditi samo za dušu. Biće loze desetak kazana, a ostalo ništa – požalio se Kuzmanović, koji osim 16 vrsta rakije proizvodi i nekoliko vrsta likera.

S obzirom na to da ova godina nije išla naruku voćarima i proizvođačima tradicionalnih alkoholnih pića, za rakijom se poseže iz podruma u kojima se ljubomorno čuvaju flaše napunjene kad su godine bile rodnije.

Slavko Dragičević se pohvalio da je prethodnih godina u Podnovlju osim tradicionalne šljivovice pripremao posebnu vrstu rakije kojoj je dao i originalan naziv – kardiovaskularna, a nju sprema po svojoj recepturi.

– Ona se u familiji pije i mogu vam reći da gotovo niko nema kardiovaskularnih problema. Ta rakija se u stvari ne pije, ona se uzima ujutru na gladan stomak jednu supenu kašiku. Njen sastav je rakija od jabuke, beli luk, propolis, đumbir, žalfija i još ove neke naše interne mirođije koje nismo uneli na ovu deklaraciju. Dokazano pomaže, moja majka je pekla ovu rakiju i doživela 102 godine – kazao je Dragičević.

U rakiju se često stavlja i med, a ove godine ni pčelarima vremenske (ne)prilike nisu išle naruku.

– Ako je mogu oceniti od jedan to pet, to je neka slaba dvojka. Prinosi su daleko manji. U proleće je samo bilo nešto malo meda, a leto i bagrem su bili nula. Vrlo malo je bilo, taman za nas – tek nekoliko kilograma po košnici, tri do četiri – rekao je pčelar Nebojša Andrić, koji ima 300 košnica.

Izvor: nezavisne.com

Foto: kazandzija-bata.com, Pixabay