Pandemija pogađa i kraft pivare

13

Pandemija korona virusa već je ugrozila rad hotela i ugostiteljskih objekata, a spisku pogođenih sada se pridružuju i kraft pivare.

Zanatske pivare beleže velike gubitke, pokazuje istraživanje Asocijacije pivara u SAD u kom je učestvovalo 600 ispitanika.

Zatvaranje restorana, pabova, kafića, kao i smanjen promet u ugostiteljskim objektima koji nisu zatvoreni, drastično utiče na prihode kraft pivara, upozorava se u istraživanju.

Samo jedan odsto vlasnika rekao je da ne oseća nikakav uticaj virusa Covid-19 na poslovanje. Svaki četvrti ispitanik kaže da je zatvorio proizvodnju, 64 odsto je usporilo, dok je 10 odsto reklo da nisu ništa menjali.

Na gubitke ne utiče samo smanjena prodaja piva drugim ugostiteljskim objektima, već i otkazivanje događaja u samoj pivari. Neke zanatske pivare pokušavaju da ublaže gubitke tako što nude onlajn prodaju, pivo za poneti, dostavu…

Ipak, više od polovine ispitanika reklo je da očekuju otpuštanja zbog pandemije, dok 31 odsto još ne zna kako će kriza na duže staze uticati na poslovanje.

Bart Votson iz Asocijacije pivara upozorava da je pritisak na male pivare, kao i na druga mala preduzeća, veliki.

– Jasno je da će ovaj neočekivani šok voditi do otpuštanja. Svaki dan koji prođe bez pomoći države povećava pritisak – rekao je Votson.

Kraft pivare se nadaju da će vlada povećati fond za biznise pogođene pandemijom, kao i da će se obezbediti osiguranje za nezaposlenost za sve radnike koji su dobili otkaz, kao i za one na neplaćenom odsustvu.

Izvor: in-horeca.com

Foto: Free Images


reklama