Pašalić: ’Rast agrarnog budžeta prati rast ukupnog budžeta Republike Srpske’

3

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da rast agrarnog budžeta prati rast ukupnog budžeta Srpske.

On je istakao da bi agrarni budžet u narednoj godini trebalo da iznosi 75 miliona KM, za četiri miliona KM više nego u 2019.

– Najveći rast budžeta vezan je za povećanje plata u narednoj godini, oko stotinu miliona KM. U planu su i druga povećanja, jer će već početkom naredne godine biti potrebe i za povećanje penzija – rekao je Pašalić novinarima u Kobatovcima kod Laktaša.

On je pojasnio da je stav Vlade da većina sredstava bude usmerena na povećanje plata i da, s druge strane, bude rasterećena privreda smanjenjem poreza.

Pašalić je istakao da će to dati puni efekat u narednoj godini, ne samo kada se govori o budžetskim potrošačima, već i u realnom sektoru.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je i Ministarstvo prepoznalo potrebu da se potpuno obnovi poljoprivredna mehanizacija kao najvažniji uslov uspešnog bavljenja ovom proizvodnjom, te pozdravlja aktivnost „Mlijekoprodukta“ koji je podelio mehanizaciju poljoprivrednicima.

Pašalić je istakao da najveća domaća mlekara „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice dobar partner i Ministarstvu i poljoprivrednicima, što dokazuje i donacija poljoprivrednim proizvođačima.

– Ministarstvo je u ovoj godini već platilo poljoprivrednim proizvođačima koji su nabavili mehanizaciju naš podsticaj od 30 odsto u odnosu na vrednost investicije i ove godine je nabavljeno oko 140 novih traktora i oko 600 novih priključaka – rekao je Pašalić.

On je dodao da će Ministarstvo nastaviti sa ovom merom, kao i da će podržavati izgradnju novih objekata, sistema za navodnjavanje, sistema za zaštitu od grada i mraza.

– Smatramo da je efektije kada se ulaže u novu opremu, nego da povećavamo iznose po grlu i litru – rekao je Pašalić.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mlekara Republike Srpske Vladimir Usorac podsetio je da „Mlijekoprodukt“ četvrtu godinu zaredom uručuje na korištenje poljoprivredne mašine farmerima s ciljem olakšanja i usavršavanja procesa proizvodnje mleka.

– Za četiri godine farmerima je dodeljeno oko 400 mašina ukupne vrednosti 2,4 miliona KM. Te mašine se pet godina vode kao mlekarine, a nakon toga ostaju proizvođačima. To znači da su proizvođači obavezni pet godina prodavati mleko „Mlijekoproduktu“ da bi im nakon toga besplatno ostale – pojasnio je Usorac i dodao da je „Mlijekoprodukt“ uočio ono što nedostaje proizvođačima i to je nabavio.

On je naveo da će ova donacija pomoći da se popravi struktura mehanizacije, koja je stara 30 i više godina, dodavši da se na ovaj način povećava proizvodnja i poboljšava kvalitet proizvoda.

Predstavnik „Mlijekoprodukta“ Vladimir Burazor rekao je da ova kompanija stalno sa farmerima radi na unapređenju kvaliteta sirovog mleka i aktivnost podele mehanizacije je direktno usmerena ka poboljšanju kvaliteta stočne hrane, što će na kraju uticati na proizvodnju mleka.

– Četiri godine spovodimo ovu aktivnost. Ove godine 101 farma i dve zadruge dobiće ukupno 127 poljoprivrednih mašina za spremanje sena, silaže i senaže i za kvalitetnu duboku obradu zemljišta, čija vrednost je oko 600.000 KM – naveo je Burazoer.

Predstavnik zadruge „Agro tržni centar“ Šipovo Rade Klinac rekao je da prvi put učestvuje u ovom programu i da će dobijeni priključci znatno pomoći u obradi zemljišta, pripremi senaže i sena, tako da će moći i više mleka proizvoditi.

– Zadovoljni smo programom jer direktno podržava kooperante i prozvođače mleka – dodao je Klinac.

Izvor: nezavisne.com

Foto: Free Images, Pixabay


reklama