U Službenom listu Evropske unije objavljena je Uredba Evropske komisije o upisu naziva ’Paška sol’ (paška so) u registar proizvoda zaštićenog geografskog porekla. Zaštita naziva ’Paška sol’ obuhvata dva proizvoda – sitnu morsku so i solni cvet.

„Paška sol“ – sitna morska so je nemlevena morska sol, dobivena iz morske vode Paškog zaliva kontinuiranim ulivanjem u sistem bazena za isparavanje, sve do kristalizacije u „Solani Pag“ na ostrvu Pag. Oblika je pravilnih malih kristala kubične strukture koji su bele boje i sadrže minerale i elemente u tragovima. Većina kristala je veličine do 1 mm, pa tako 98% svih kristala prolazi kroz sito s veličinom otvora od 1,3 mm. Ima koncentrirani slani ukus bez gorčine.

„Paška sol“ – solni cvet je proizvod koji nastaje u početnoj fazi proizvodnje sitne morske soli, odnosno, prilikom proizvodnje ugušćene morske vode. Ima blago slatkasti ukus. Tekstura je hrskava i vrlo krhka. Boja je bela do bledo žuta, što je posledica prisustva veće količine minerala. Specifičnog je ukusa, manje je slana u odnosu na kuhinjsku so i sadrži više prirodnih minerala (magnezijum, kalcijum, kalijum, jod). Granulacija „Paške soli“ – solnog cveta je krupnija u odnosu na granulaciju „Paške soli“ – sitne morske soli, a kristali su u obliku ljuspica i lako se drobe trljanjem pod prstima.

„Paška sol“ proizvodi se u „Solani Pag“ u Paškom zalivu, a njene specifične karakteristike proizlaze iz klimatskih uslova definisanog geografskog područja i činjenice da je solana smeštena na izolovanom terenu udaljenom od teške industrije ili poljoprivredne delatnosti.

Morska voda Paškog zaliva izuzetno je čista i profiltrirana jer je dno zaliva bogato školjkama koje su prirodni prečistači mora, pa tako morska voda ima vrlo niske vrednosti teških metala, koje su znatno niže od prosečnih vrednosti za Sredozemno more.

Izvor: agrobiz.hr

Foto: Solana Pag