Pčelarski dani u Vinkovcima

22

Pčelarski savez Vukovarsko-sremske županije i Hrvatski pčelarski savez organizovali su za petak i subotu (15. i 16. mart) u Vinkovcima 16. Pčelarske dane u sklopu kojih će se održati Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda, na kojem će učestvovati više od 40 izlagača iz Hrvatske i regije, kao i naučno-stručni skup na kojem će predavati stručnjaci iz Zagreba, Beograda i Banja Luke.

Najvaljujući ovogodišnje Pčelarske dane, predsednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-sremske županije Stanko Čuljak rekao je kako je naučno-stručni skup posvećen izbegavanju grešaka u radu s pčelama, o čemu će pčelarima govoriti stručnjaci Mića Mladenović s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Gorjan Mirjanić s Poljopivrednog fakulteta u Banjaluci i Zlatko Tomljanović iz Poljoprivredno-savetodavne službe u Zagrebu.

– Prošla godina nije bila baš najbolja za naše pčelare. Zima koja se prošlog proleća naglo vratila negativno se odrazila na pčelinje zajednice. Leto je bilo sušno, tako da smo imali dosta problema s pripremom pčelinjih zajednica za zimu. S obzirom na to da je dosta dugo trajao suncokret, bilo je i pčelara koji su zakasnili s tretiranjem pčelinjih zajednica protiv varoe, tako da ove godine imamo dosta velikih gubitaka, pa i dojava da pojedini pčelari imaju stotpostotne gubitke – rekao je Stanko Čuljak.

Po njegovim rečima, Vukovarsko-sremska županija ima 421 pčelara, koji imaju 14.400 košnica s prosečnom proizvodnjom od 25 kilograma meda po košnici godišnje.

Izvor: agrobiz.hr

Foto: Pixabay


reklama