Počela sezona sadnje šumskog rastinja

24

U severnom Banatu počela je sezona sadnje šumskog rastinja, a najviše se, kao i prethodnih godina, kupuju topola, jasen i hrast.

U odnosu na prethodni period, primetan je porast sadnje šuma na neobradivom zemljištu, isključivo zbog sve veće potražnje građevinske i drvne industrije za sirovinom.

Rasadnici na severu Banata pripremili su za ovu sezonu više od 200.000 šumskih sadnica, a najviše će se, kao i prethodnih godina, prodavati jasen, topola, hrast, kao i razne vrste tuja. Peskovito zemljište sve više se koristi za pošumljavanje, tako da će se na tim parcelama zasaditi bagrem, dok će se na podvodnim terenima naći jasen, hrast i topola. Šuma na privatnim posedima ima sve više i razlog je isključivo što drvna i građevinska industrija imaju veliku potražnju za sirovinom.

– Šumsko rastinje uglavnom se sadi zbog zarade. Koriste se veće površine i planira se prihod u budućnosti. Svako ko sadi šumu, treba da na to gleda dugoročno jer je prvi prihod za 20 pa do 100 godina u zavisnosti od vrste sadnica koje se sade – rekao je Radivoj Lagundžin, vlasnik rasadnika iz Iđoša.

Prodaja šumskog rastinja svake godine raste, što je pokazatelj da se u Severnobanatskom okrugu radi na pošumljavanju, u čemu veliku ulogu imaju državne i pokrajinske institucije. Praksa je pokazala da se na području Severnobanatskog okruga sve više podižu šume i to na zemljištu koje nije određeno za ratarsku proizvodnju. Činjenica je da se prva ekonomska dobit može očekivati između 10 i 20 godina. Zahvaljujući konkursima na državnom i pokrajinskom nivou, sadnja šumskog rastinja je znatno povećana, jer ljudi, ne želeći da zemlju ostave u parlogu, sade šume, tako da i u rasadnicima svakodnevno ugovaraju novu proizvodnju.

– Zaista ima mnogo posla i od ovoga može da se živi lepo, ali mi uvek kažemo da treba uvek saditi što više. Mi živimo od toga pristojno i jako smo zadovoljni svojim poslom – dodao je Lagundžin.

Sadnja ipak nije tako jednostavna. Treba pažljivo odabrati mesto, a potom i sadnicu koja se uklapa u teren u koji se sadi. Zato je najbolje pre nego što se zasadi stablo da se saveti dobiju od profesionalaca.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama