Ministarstvo poljoprivrede je prvi put ove godine obezbedilo sredstva za pokretanje biznisa za mlade poljoprivrednike, kaže državni sekretar Velimir Stanojević.

On je na otvaranju Agrobiznis konferencije, koju su organizovali Međunarodna organizacija studenata poljoprivrede i srodnih nauka (IAAS) i Privredna komora Srbije (PKS) rekao da je cilj da se podigne kapacitet poljoprivrede i da život na selu opstane.

– Želimo da podignemo kapacitete poljoprivredne proizvodnje i zato smo prvi put ove godine odredili start-up sredstva za biznis za mlade poljoprivrednike koji su ostali ili se vratili na selo kako bi pokrenuli proizvodnju – rekao je Stanojević.

Predsednik Saveza poljoprivrednik inženjera i tehničara Srbije Milandin Ševarlić kazao je da Srbija može da se ugleda na model razvoja poljoprivrede koji se koristi u Danskoj, kao jedinoj državi u svetu koja ima strategiju poljoprivrede za 25 godina, a koja je predvidela da osnovni cilj bude model organske poljoprivrede na celoj teritoriji zemlje.

Generalni sekretar IAAS-a Luka Živković rekao da je cilj organizacije konferencije približavanje novih trendova u poljoprivredi, predstavljanje prednosti precizne poljoprivrede, ali i pomoć u započinjanju biznisa za mlade.

Agrobiznis konferencija s temom ’Za korak ispred u agrobiznisu 2017’ okupila je donosioce odluka i eksperte iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i biznisa s ciljem da predstavi inovacije u poljoprivredi, kao što je korišćenje dronova, načine za unapređenje proizvodnje, ali i za njeno pokretanje kroz startapove u poljoprivredi.

Foto: Cover Images