Iz Privredne komore Srbije (PKS) saopšteno je da su proizvođači dečje hrane, proizvođači sladoleda i konditori od početka ove godine oslobođeni dažbine za mleko u prahu zbog čega se očekuje da će u 2019. uštedeti više od 700.000 evra.

Sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS Dimitrije Ivanović rekao je da se u Srbiji od 1. januara primenjuju izmene odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu.

– U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom finansija, PKS je uspešno realizovala inicijativu o ukidanju dažbine na mleko u prahu za proizvodnju dečje hrane u 2019. Ta pogodnost ostvarena je i za proizvođače u konditorskoj industriji i proizvođače sladoleda koji su već ostvarili uštede u proizvodnji i prometu i obezbedili veću konkurentnost proizvoda na domaćem i stranom tržištu – kazao je Ivanović.

On je dodao da su inicijativu o ukidanju dažbina za mleko u prahu pokrenuli predstavnici kompanija u okviru Grupacije proizvođača dijetetskih namirnica i dečje hrane PKS.

Izvršni direktor Fabrike dečje hrane u Dobanovcima Željko Ciganović ocenio je da je ta inicijativa značajna jer su domaće firme na taj način konkurentne fabrikama u Evropskoj uniji.

– Uvođenje ove mere je veliki korak za razvoj proizvodnje dečje hrane u Srbiji i doprineće da domaći proizvođači prošire svoj asortiman mlečnim proizvodima za decu. Nadam se da će to uticati i na domaće proizvođače mleka da modernizuju pogone i proizvodnju kako bi sirovina za dečju hranu mogla da se nađe u Srbiji – rekao je Ciganović.

On je kazao da očekuje će time fabrika u Dobanovcima u 2019. uštedeti oko 50.000 evra.

Savetnik Udruženja za prehrambenu industriju PKS Saška Biorčević kazala je da Grupacija proizvođača dijetetskih namirnica i dečje hrane postiže „zapažene rezultate“ na polju obezbeđivanja dobrih uslova poslovanja za domaće proizvođače i uvoznike dečje hrane.

– Strukovni angažman proizvođača dečje hrane u PKS je model uspešne saradnje domaćih i stranih proizvođača, kao i resornih ministarstava – rekla je ona.

Biorčević je podsetila da su prethodnih godina kompanije koje su članice PKS imale višestruku dobit od zajedničkog rada i saradnje u usklađivanju srpskih zakona i propisa sa evropskom regulativom.

Foto: Pixabay