Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da će ove godine, prema procenama, vrednost poljoprivredne proizvodnje iznositi 1,7 milijardi KM, dok se ukupna vrednost prehrambene industrije procenjuje na 960 miliona KM, što ukupno čini blizu 2,7 milijardi KM.

Pašalić je naglasio da poljoprivreda zajedno sa prehrambenom industrijom jedan od tri najvažnija sektora u strukturi ekonomije RS sa trendom povećanja i obima i vrednosti proizvodnje.

Govoreći o isplati podsticaja, on je za „Večernje novosti“ istakao da je još pre mjesec dana Ministarstvo isplatilo sve obaveze prema proizvođačima po osnovu podsticaja iz 2018. godine, a iz 2019. godine već je isplaćeno blizu 15 miliona, od ukupno 71 milion KM, koliko iznosi agrarni budžet za ovu godinu.

Pašalić kaže da će ukupan budžet za podsticaje u ovoj godini iznositi više od 190 miliona KM, te da će prioritet biti kapitalna ulaganja, kako u poljoprivredi tako i u sanaciji hidromelioracionih sistema, ali i unapređenju poslovanja u ruralnom području. On ističe da je među prioritetima i zaštita domaće proizvodnje.

Prema njegovim rečima, u sektoru vodoprivrede, a naročito u oblasti sanacije hidromeloracionih sistema u posljednje tri godine uloženo je više nego u prethodnih deset.

– Ukupna vrednost projekata iznosi oko 215 miliona KM. Do sada smo uradili 40 kilometara zaštitnih nasipa, i to delom novih, oko 140 kilometara obodne kanalske mreže, a regulacija vodotoka je rađena u dužini od 60 kilometara – naglasio je Pašalić.

On je dodao da je stvoren i finansijski okvir od 100 miliona evra za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije, čime je do sada obuhvaćeno 26 opština u Srpskoj i utrošeno oko 50 odsto raspoloživih sredstava.

Ono što poljoprivrednici očekuju, naglasio je Pašalić, jeste da im zakon da sigurnost u proizvodnji i plasmanu proizvoda na otvorenom tržištu i da ih učini konkurentim u odnosu na druge proizvođače, pa čak i ove iz EU.

Izvor: SRNA

Foto: vinarijajungic.com