Poljoprivrednici muče muku sa glodarima na njivama

5

Sušno leto i topla jesen ostavljaju posledice. Jedna od njih je masovna pojava glodara na njivama. Stručnjaci apeluju na poljoprivrednike da obilaze svoje njive i da, ukoliko za tim ima potrebe, reaguju pre snega.

Osamnaest jutara pod lucerkom ima ove godine Svetozar Murgaški sa Čeneja. Pored pšenice i uljane repice, to je omiljena hrana glodarima, koji će, prema svim prognozama, ove godine predstavljati ozbiljnu opasnost poljoprivrednicima. Primećeni su još letos, a sada je vreme za ozbiljniju reakciju.

Profesor Miroslav Malešević kaže da se najezda glodara javlja otprilike svake 3-4 godine. Ovogodišnjem masovnom razmnožavanju doprinela je velika suša pa topla jesen. Nisu zanemarljive ni velike površine neobrađenog zemljišta, gde miševi mogu da naprave staništa, kaže Malešević.

Struka kaže da oko 200 rupa po hektaru ukazuje na to da postoji potreba za hemijskim suzbijanjem glodara. Iskustva, s druge strane, govore da je potrebno delovati i ranije. Razlog tome je veoma brzo razmnožavanje miševa, čiji par za godinu dana može da napravi i po nekoliko hiljada potomaka.

Vremena ima do snega, jer kad on padne, nije moguće delovati, dok oni ispod pokrivača nesmetano prave štetu.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama