Ministar Branislav Nedimović se, u okviru aktivnosti na 86. Sajmu poljoprivrede, sastao sa zamenicom šefa Delegacije EU u Srbiji Matejom Norčić Stacmar.

Tom prilikom Nedimović se zahvalio na podršci Srbiji na njenom putu ka članstvu u EU, posebno u sektoru poljoprivrede i to u sva tri poglavlja – poljoprivredne politike, bezebnosti hrane i ribarstva. Podsetio je kako je u toku realizacija IPARD projekta, da je 736 aplikacija u postupku, kao i da je počela isplata prvog evropskog novca poljoprivrednicima.

– To su prvi evropski novci koji su isplaćeni direktno na ruke poljoprivrednicima u Srbiji. To je jako važno u poljoprivredi i to je jedan simbolički gest koji oslikava odnose Srbije i Evropske unije – rekao je Nedimović i dodao:

– Ideja je da postanemo potpuno kompatibilni sa regulacijom Evropske unije u sektoru bezbednosti hrane, jer je to najsavremenije i najkompletnije tržište hrane na svetu. Ako imate tako uređen sistem, onda možete da trgujete s bilo kim na ovoj planeti.

On je najavio da će za tri meseca biti akreditovana Laboratorija za bezbednost hrane, kao i da je oprema već nabavljena i angažovan stručni kadar koji će u njoj raditi, čime će Laboratorija biti potpuno u funkciji.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Stacmar je navela da je Srbija u 2018. ostvarila izvoz na tržište EU vredan 1,3 milijarde evra i da to je pokazatelj puta Srbije ka Evropskoj uniji.

Norčić Stacmar je navela da Delegacija EU pomaže Srbiji, ne samo u pogledu propisa i standarda, već i na modernizaciji poljoprivrede i prerađivačke industrije. Jedan od načina pomoći u tom smislu je i IPARD projekat, kao instrument za razvoj ruralnog turizma.

– Tu nije samo novac u pitanju, već kroz projekat „EU za tebe“ dajemo mehanizaciju, traktore. Konkretno, 15 traktora biće dodeljeno, potom kombajni, tresači višanja. Reč je 175 miliona evra bespovratnih sredstava za male poljoprivrednike, a na vama samima je kojom brzinom će te raditi, onako kako ste sami sebi zadali i kako se od vas to očekuje – podsetila je Norčić Stacmar i dodala da je više od dve trećine srpskih proizvoda plasirano na tržište EU i na tržište CEFTE.

– Sa uvođenjem evropskih propisa u oblasti zaštite bezbednosti hrane veća je mogućnost da poljoprivredni proizvodi budu plasirani na tržište EU i budu konkurentniji – kazala je Norčić Stacmar, podsećajući da je Srbija već dobila stotinu miliona evra za razvoj poljoprivrede, te pohvalila trgovinsku razmenu između EU i Srbije.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede