Kako je saopšteno sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, poslednjih mesec dana pčelari iz Istre, Dalmacije i Slavonije prijavljuju kako u svojim košnicama primećuju pomor pčela.

Kao mogući razlog stručnjaci navode visoke temperature koje su u februaru, ali i kasnije, zahvatile Hrvatsku i druge evropske zemlje, pa su pčele mislile da je došlo proleće i, umesto da su mirovale, izlazile iz košnica i instinktivno htele da obave svoj zadatak, prenosi „Glas Slavonije“.

Uz visoke temperature, uzrok pomoru pčela, ocenjuju stručnjaci, može biti i prekomerna upotreba pesticida u poljoprivredi, što je posebno karakteristično za Slavoniju, gde je ratarska proizvodnja intenzivna. Iskusni vukovarski pčelar Milorad Gaković, član Pčelarskoga društva „Cornacum“, koji košnice drži na tri mesta uz Dunav i u dvorištu svoje kuće na Lušcu, jesenas je uzimio 171 košnicu i neprijatno se iznenadio kad je posle prvog prolećnog otvaranja primetio da je broj društava sa živim pčelama prepolovljen.

Koliko je saznao od kolega iz Vojvodine i Bosanske Posavine, kod njih je situacija slična, ali mnogi pčelari ne žele o tome da govore jer se stide, misleći da nisu dovoljno stručno i savesno zaštitili svoja društva. Gaković spominje slučaj vukovarskog pčelara koji je izgubio 300 košnica, ostalo mu ih je samo dvadesetak.

Razlog pomoru pčela na istoku Slavonije, prema Gakovićevom mišljenju, u najvećoj meri su pesticidi. Naime, primetio je da su najveće štete nastale u košnicama postavljenima uz polja koja se obrađuju i tretiraju zaštitinim sredstvima.

– Živimo u pograničnome kraju i neki poljoprivrednici odlaze preko granice da kupuju pesticide koji kod nas nisu dozvoljeni upravo zbog zaštite pčela ili su znatno skuplji. Takođe, mnogi se ne pridržavaju uputstva o dozvoljenoj količini pesticida, pa dolivaju više i sve zatruju. Ako voćke prskaju danju, dok ih pčele oprašuju, šteta je neprocenjiva i pčele umiru na voćkama ili na povratku u košnicu. Štete imamo mi pčelari, ali i voćari, jer s nestankom pčela nema ko da oprašuje voćke pa se prinosi smanjuju – upozorava Gaković, dodajući kako su veliki gubitci pčela na poljima suncokreta, posebno tamo gde je na njivi bila posejane uljana repica tretirana herbicidima, pa se otrovi nalaze u tlu i suncokret ih povuče te tako dospevaju u njegov polen i nektar.

Stanko Čuljak, predsednik Saveza pčelara Vukovarsko-srijemske županije, kaže kako nema službanih podataka o štetama i koliko je pčela i pčelinjih društava uginulo, ni o tome koji bi mogli biti uzroci pomora, kako kažu neki pčelari.

– Izjave pčelara su raznolike i u skladu s dosadašnjim godinama, nema dojava o posebno drastičnim slučajevima. Ali, niko nije dao pčele na analizu pa ne znamo tačan uzrok – kaže Stanko Čuljak, prvi čovek zajednice udruženja pčelara najistočnije hrvatske županije, gde je više od 450 pčelara i 14.500 košnica, i koji će, procenjuje se, ove godine proizvesti 500 tona najkvalitetnijeg meda.

Izvor: Glas Slavonije

Foto: Pixabay