Pooštrene mere kontrole prometa svinja zbog afričke kuge

15

Zbog afričke kuge svinja pooštrene mere kontrole prometa svinja. Postoji realna opasnost od širenja, naročito u pograničnom pojasu prema Rumuniji.

Afrička kuga svinja trenutno je u Evropi zabeležena u sledećim državama: Litvanija, Letonija, Polјska, Rusija, Ukrajina, Republika Češka i Rumunija. Poslednji slučaj, najbliži teritoriji Srbije, registrovan je u  severozapadnom delu Rumunije, navodi se u informaciji koju je objavila Uprava za veterinu.

Prva pojava afričke kuge svinja  u Evropi je zabeležena 1960. godine u Španiji, Portugaliji i Sardiniji. Iskorenjena je iz Portugalije 1993. godine, iz Španije 1995. godine, dok se na Sardiniji redovno pojavlјuje.

Nakon pojave bolesti u Gruziji 2007. godine, proširila se na području Ruske Federacije, od juga do severa i severozapada Rusije. Od tada, bolest se progresivno širi u pravcu Centralne i Jugoistočne Evrope.

Uprava za veterinu sprovodi mere radi sprečavanja unosa zarazne bolesti na osnovu pravilnika koji je usaglašen sa EU:

1. Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu je donela NAREDBU o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja zarazne bolesti Afričke Kuge Svinja u Republiku Srbiju, Službeni glasnik RS, broj:40/14 od 11.04.2014 godine. U skladu sa ovom Naredbom se sprovodi zabrana uvoza i provoza pošilјaka:

  1. živih domaćih i divlјih svinja;
  2. semena, embriona i oplođenih jajnih ćelija poreklom od domaćih i divlјih svinja;
  3. mesa poreklom od domaćih i divlјih svinja;
  4. proizvoda od mesa domaćih i divlјih svinja osim, termički tretiranog u hermetički zatvorenoj posudi (konzervi);
  5.  kože poreklom od domaćih i dvivlјih svinja;
  6. sporednih proizvoda životinjskog porekla sem termički obrađenih na minimalnoj temperaturi od +80 stepeni celzijusa.

Mere se odnose na zemlјe u kojima je prijavlјena pojava AKS odnosno postoji sumnja na pojavu bolesti kod divlјih i domaćih svinja.

2. Formirana je Stručna grupe za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti afrička kuga svinja.

3. Obrazovan je tim za donošenje odluka za sprečavanje širenja, praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti afrička kuga svinja.

Deo teritorije Republike Srbije, ugrožen od pojave AKS: iako su žarišta bolesti i dalјe udalјena od naše zemlјe, postoji realna opasnost od širenja bolesti u pogođenim državama, naročito u pograničnom pojasu prema Rumuniji.

Zbog toga je potrebno pooštriti veterinarsko-sanitarne mere, kontrolu prometa svinja, odnosno unaprediti nivo biosigurnosti na farmama svinja i primenu dobrih farmskih praksi.

Uprava za veterinu je izradila posebna uputstva za uzgajivače svinja koja će pomoći u sprečavanju unošenja patogenih mikroorganizama na farme svinja.

Izvor: Poljosfera/Uprava za veterinu
Foto: Pixabay


reklama