Kvalitet grožđa na plantažama ’Topličkih vingorada’ kraj Prokuplja biće ove godine izuzetno dobar, ocenili su stručnjaci za vinogradarstvo.

Tome su doprinele visoke temperature sa mnogo sunčanih dana, adekvatne agrotehničke mere kao i primena novih tehnologija, rečeno je u ’Topličkim vinogradima’.

Iako je prolećni mraz umanjio rod i do 40 odsto, sa zasada vinove loze koji se prostiru na 35 hektara očekuju da uberu 120.000 kilograma visokokvalitetnih sorti grožđa.

Menedžer ’Topličkih vinograda’ Dragan Kovačević rekao je da zbog izuzetnog kvaliteta grožđa planiraju da prošire zasade vinove loze za dodatnih 15 hektara.

Stručnjak za vinogradarstvo Visoke poljoprivredne škole u Prokuplju Dušica Ćirković kaže da se površine pod vinovom loze na području te opštine svake godine povećavaju.

Prema njenim rečima, trenutno se pod vinovom lozom nalazi blizu 200 hektara, čemu su doprinele subvencije resornog minstarstva. Subvencije se vinogradarima daju za lozni kalem, nosače, pripremu zemljišta, analizu zemljišta i opremu za vinarije.

Prokupačka opština je do sredine prošlog veka bila vinogradarska opština, čuvena po proizvodnji autohtone sorte grožđa ’prokupac’ koja se prerađivala u vino i rakiju u tada jednoj od najvećih fabrika u Srbiji ’Prokupac – Prokuplje’.

Poslednjih decenija poljoprivrednici ovog kraja prestali su da se bave vinogradarstvom a ta sorta grožđa gotovo je iskorenjena.

Dolaskom ’Topličkih vinograda’ početkom 2000. godine u Toplicu se vratila i proizvodnja grožđa i autotohtona sorta ’prokupac’ koja sad zauzima i veliki deo plantaža.

Foto: Toplički vinogradi, Pixabay