Posle više od 10 godina Hrvatska dobija novi zakon o zaštiti životinja

12

Pošto je u Hrvatskoj od januara 2017. godine konačno zabranjen uzgoj životinja radi krzna, Ministarstvo poljoprivrede je posle višemesečnog rada predložilo novi zakon o zaštiti životinja.

Posle sprovedene široke javne rasprave, Ministarstvo poljoprivrede RH dobro je razmotrilo sve pristigle primedbe i komentare i uvažilo veliki deo njih. Najveća novost u odnosu na postojeće zakonodavstvo je zabrana usmrćivanja napuštenih životinja i osnivanje ’No-kill’ skloništa u svakoj županiji.

Predlogom zakona o zaštiti životinja povećava se nivo dobrobiti životinja kad je reč o njihovom posedovanju i korištenju. Tako novi zakon, između ostalog, propisuje zabranu bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima i slično.

Takođe, na području svake jedinice regionalne samouprave mora biti osnovano jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mesta. Životinje u skloništu ostaju do udomljavanja, odnosno, zabranjuje se usmrćivanje napuštenih životinja.

Izvor: agroprortal.hr

Foto: Pixabay


reklama