Članice prve domaće Složene zadruge ’Naši voćari’, koja objedinjuje proizvođače iz Petrovca na Mlavi, Kragujevca, Velike Plane, Vrnjačke Banje i Arilja, očekuju da će ove godine proizvesti oko 500 tona maline vrhunskog kvaliteta kao i određene količine kupine, jagode i drugog voća.

Budući da je ta složena zadruga osnovana prošle godine, već na svom prvom zajedničkom nastupu na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, članovi su pokupili vrhunsko priznanje za voćarstvo i osvojili još šest kolektivnih priznanja.

– Uz konzumne sorte maline vilamet, polka i polana, koje su naš osnovni proizvod, imamo i sokove, džemove i druge proizvode od različitog voća – kaže Miloš Gligorijević, direktor zadruge Agroberi-Melnica u Petrovcu na Mlavi.

On napominje da svaka od pet objedinjenih zadruga ima svoju hladnjaču, što im je omogućilo da se bave i preradom.

Posedovanje hladnjača voćarima umnogome olakšava i ekonomsku poziciju jer nisu prinuđeni da proizvedenu robu prodaju odmah, kad je i cena najniža, nego mogu da sačekaju višu cenu na tržištu.

– Poslednje dve godine za nas su bile veoma nepovoljne, gotovo katastrofalne, kada je reč kako o vremenskim uslovima za proizvodnju tako i cenama maline. Očekujemo da će ova godina za nas proizvođače biti bolja – naglašava Gligorijević.

„Naši voćari“ organizovali su i plasteničku proizvodnju na oko 1,5 hektara zasada, gde se gaji konzumna malina enrosadira, nova sorta koja se prvi put proizvodi u Srbiji. Zadrugari u ovih pet zadruga planiraju da svoju proizvodnju pod plastenicima povećaju na četiri hektara, kao i da prošire asortiman na višnju, trešnju i još neke voćne vrste.

Foto: Pixabay