Predstavljen projekat ’Dunavski put vina’

37

U Kongresnoj sali Master centra Novosadskog sajma promovisan je prekogranični projekat ’Dunavski put vina’, koji je Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama odobren krajem prošle godine.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, tim povodom predstavila je ovaj projekat ističući njegov značaj, tim pre što je ovo prvi put da Sekretarijat na čijem je čelu, dobije učešće u međuregionalnoj saradnji, a opet zajedno sa opštinom Sremski Karlovci, Udruženjem fruškogorski klaster vinogradara i vinara „Alma Mons“, organizacijom Dunavski vinski region Vinske rute i partnerima iz Mađarske, kroz program „INTEREG – IPA CBS“.

Osnovni cilj projekta, čiji radni naslov u prevodu glasi „Razvoj i pozicioniranje puta vina, kao turističkog i kulturnog brenda u prekograničnom regionu“ jeste, kako navodi sekretar Milošević, kreiranje zajedničkog, održivog turističkog i kulturnog proizvoda, nastalog kombinovanjem vinskog i kulturnog turizma kroz brendiranje, marketing i promociju vina, kako sa naših područja, tako i iz mađarskog regiona.

Po njenim rečima, resorni sekretarijat će u narednih 20 meseci, koliko traje projekat realizovati deset kulturnih sadržaja, na specijalno opremljenom rečnom brodu, o kojem će brinuti Opština Sremski Karlovci. Ukupna vrednost celog projekta, istakla je Miloševićeva, je 377 hiljada evra.

Ispred partnera iz Mađarske obratio se Laslo Feledi, koordinator projekta, koji je predstavio dosadašnje aktivnosti Udruženja vinara iz Županije Bač-Kiškun i apostrofirao da će oni tokom narednih meseci raditi na promotivnom filmu, internet prezentaciji projekta, kao i na zajedničkoj razvojnoj i marketinškoj strategiji.

Vladimir Žeravica iz Opštine Sremski Karlovci je rekao da je u toku izrada broda, čija vrednost će biti oko 80 hiljada evra i ploviće od Sremskih Karlovaca do Baje u turama od sedam do devet dana, gde će se za dvadesetak ljudi praviti predviđene kulturne i vinske ture. Brod će ostati u vlasništvu opštine, ali će ga po potrebi koristiti i Pokrajinska vlada.

O detaljima projekta govorio je Dane Pribić iz Udruženja fruškogorski klaster vinogradara i vinara „Alma Mons“, koji su osnovan 2010. godine u Sremskim Karlovcima upravo sa ciljem okupljanja vinara i vinogradara, brendiranja proizvoda, marketinga i zajedničkom tržišnom nastupu.

„Dunavski put vina“ je projekat, koji će osim turističke sadržine, na tom specijalizovanom brodu imati kulturni i promotivni program, a predstaviće kulturne kapacitete Vojvodine, kulturni turizam, revitalizaciju kulturnog nasleđa, podsticanje interkulturalnog dijaloga i međuregionalne kulturne saradnje, decentralizaciju kulture i reintegraciju Vojvodine u evropski kulturni prostor.

Foto: Pokrajinska vlada, vinum.rs


reklama