Prolećni mraz ’obrao’ južnobanatske voćnjake

32

Voćari južnobanatskog kraja nadali su se da će prošlogodišnje gubitke zbog niske otkupne cene i visokih standarda za rusko tržište, nekako uspeti da nadoknade ove godine. Međutim, već na početku proizvodne sezone, kad je rezidba već završena, rani prolećni mraz raspršio je tu nadu. U pojednim voćnjacima roda neće ni biti.

Temperatura, koje se prošlog četvrtka ujutru spustila na -6°C, u pojednim delovima i do -8°C, opustošila je tek procvale južnobanatske jabuke. Pogođeni su voćnjaci u okolini Vršca, Alibunara i Bele Crkve, koja je sa 500 hektara zasada jabuka u rodu, najveći proizvođač ovog voća u Južnom Banatu.

Uništen je skoro sav rod crvenih sorti, koje ranije cvetaju, a najviše je stradala sorta ajdared, koja je u ovom kraju i najčešća.

– U Beloj Crkvi je ajdared imao štetu i do 80 odsto – kaže Dejan Pantelić, stručnjak za zaštitu bilja i dodaje:

– Ovde, u okolini Banatskog Karlovca, šteta je po mojoj proceni 50-60 odsto. Naravno, opet u zavisnosti od podloge, ali tu, bliže naselju, gde ima dosta voćnjaka, imamo štetu i 100 odsto.

Stanislav Ivkov, voćar iz Izbišta, kaže da je zbog prošlogodišnje cene i standarda za izvoz u Rusiju, koji mali voćari ne mogu da ispune, sada u minusu 2,5 miliona dinara, a 70 tona jabuka još „leži” u magacinu. Ovogodišnji rod, kojim je planirao da pokrije prošlogodišnja dugovanja, sada je „obrao” mraz.

– Da vam kažem da je u ovaj voćnjak već uloženo – rezidba, prehrana i dva prskanja. To je nekih milion dinara, i još dva prskanja, ako nema ništa, mi odustajemo – kaže Ivkov.

Ima i onih koji su, zbog svih problema koji u poslednje dve godine prate uzgajivače jabuka, već odustali. Porodica Živković pre nekoliko godina uložila je 30.000 evra kako bi na četiri lanca podigla mladi voćnjak sa jabukama. Pre nekoliko dana povadili su poslednja stabla i zemlju preorali.

– Morali smo da vadimo zbog niske cene. Hemija je jako skupa, jabuke su jeftine, otkupa nema i rešili smo da počnemo da vadimo. Nismo na nuli nego u minusu – kaže Ružica Živković.

Iako je izvesno da, zbog mraza, roda u mnogim voćnjacima neće biti, voćari moraju da nastave sa primenom skupih agrotehničkih mera, kako bi stabla pripremili za narednu godinu, jer u suprotnom ni sledeće godine nemaju čemu da se nadaju.
Izvor: RTS

Foto: Pixabay


reklama