Radionica o organskoj proizvodnji meda u Crnoj Gori

17

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore i predstavnicima kontrolnog i sertifikacionog tela ’Monteorganica’ održaće radionicu na temu ’Organska proizvodnja meda’.

Radionica će biti održana u Kući meda u Danilovgradu, 11. marta, sa početkom u 12 časova.

Pčelarima će tom prilikom biti predstavljen zakonodavni okvir kojim se reguliše oblast organske proizvodnje kao i procedure i način prijavljivanja za kontrolu i sertifikaciju. Pored navedenog, pčelari će se bliže upoznati i sa ovogodišnjim merama podrške iz budžeta za poljoprivredu.

U međuvremenu, kroz agrobudžetski Program za unapređenje pčelarstva, u Crnoj Gori je objavljen još jedan u nizu javnih poziva za dodelu podrške pčelarima – Javni poziv za dodelu podrške za nabavku plodišnih nastavaka za 2019. godinu.

Registrovani pčelari i pravna lica koja se bave proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda kroz ovaj poziv mogu ostvariti bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije za nabavku plodišnih nastavaka.

Plodište je deo košnice koji se najviše oštećuje prilikom proizvodnje meda, te pčelari izdvajaju znatna sredstva za zamenu, kako bi održali higijensko–sanitarne uslove u kojima se pčelinje društvo nalazi. Zato je Ministarstvo prepoznalo potrebu da učestvuje i u tom delu troškova crnogorskih pčelara.

Javnim pozivom se uređuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava. Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom pozivu je 60.000 evra, a poziv je otvoren do 31. jula 2019. godine.

Inače, prethodnih sedmica objavljena su tri javna poziva: za podršku mladim pčelarima početnicima, za nabavku kvalitetnog voska za organsko i konvencionalno pčelarenje i za odgajivače matica. Narednih dana biće objavljen i poziv za podršku za nabavku pčelarskih kontejnera i platormi za transport košnica.

Javni poziv za dodelu podrške pri nabavci plodišta

OBRAZAC za nabavku plodišta

Foto: Pixabay


reklama