Vlada Srbije je ispunila nekoliko zahteva proizvođača malina i kupina među kojima je i otpis duga zbog suše 2013. godine za mineralno đubrivo koje im je isporučeno godinu dana ranije iz Republičkih robnih rezervi po subvencionisanim cenama, rekao je predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.

On je za agenciju Beta izjavio da će proizvođačima tog voća od 300 miliona dinara duga biti otpisano 90 miliona jer je 210 miliona ranije otplaćeno.

– Vlada je obećala da će razmotriti mogućnost da proizdvođačima koji su izmirili dug od 210 miliona dinara vrati novac – kaže Radović.

Proizvođači malina i kupina, prema njegovim rečima, zbog tog duga nisu mogli prethodnih godina da dobiju repromaterijal iz Robnih rezervi.

Radović je kazao da je Vlada formirala i radno telo koje će upravljati timovima stručnjaka koji bi trebalo da izađu na teren i utvrde zašto se malina suši.

– Mislili smo da se stabla malina suše zbog niskih temperatura, ali se sve više sumnja da je reč o nekoj vrsti bolesti zbog koje će ove godine rod tog voća biti skoro prepolovljen – rekao je Radović.

Dodao je da se malina masovno suši u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, a nešto manje na jugu Srbije.

Vlada Srbije je, kako je rekao Radović, usvojila i prelog da proizvođačka cena maline bude 139,3 dinara za kilogram, koju je utvrdio tim stručnjaka.

– Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je obećao da će se iz budžeta obezbediti novac za kupovinu sadnica maline koje će biti ponuđene proizvođačima po subvencionisanim cenama od 65 odsto – rekao je Radović.

On je podsetio da su malinari tražili da bude formiran tim od predstavnika policije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) koji će utvrditi ko otkupljuje, izvozi i uvozi maline.

– Vlada je obećala da će ispuniti i taj zahtev – rekao je Radović.

Foto: Pixabay