I ove godine, u Bačkom Monoštoru se održava SFRJ Rakijada. U subotu, 25. novembra, od 17 časovau Domu kulture, Monoštorci i gosti predstaviće svoje ’fele’ domaće rakije.

SFRJ (Sto Fela Rakije Jugoslavije) Rakijada je manifestacija koja se održava povodom 29. novembra – Dana republike, praznika „Stare Jugoslavije“.

Uz predstavnike iz svih bivših jugoslovenskih republika, svoje „fele“ rakije predstavljaju proizvođači iz Bačkog Monoštora i okruženja.

Na SFRJ Rakijadi intonira se himna Jugoslavije, sluša se muzika iz doba SFRJ, obavezan je i „dress code“ koji uključuje titovku i crvenu maramu.

Programom manifestacije predviđena su priznanja za najbolje proizvođače rakije, kao i zabava uz karaoke i još mnoga iznenađenja.

Organizatori rakijade su Udruženje građana za razvoj eko-ruralnog turizma „Podunav“ i Mesna zajednica Bački Monoštor.

Monoštorci su poznati proizvođači voćne rakije. Svaki domaćin ima veću ili manju količinu ove „kapljice“ za različite prilike. Najomiljenija je kajsijevača, dunjevača, kruška, a tu su i šljiva i loza.

Za one koji žele da probaju nešto malo neobičnije, tu je rakija od divlje kruške, žužule, kupine, višnje i trešnje, a posebna kategorija je „dudara“. Pre sedamdesetak godina, ulice Monoštora bile su prepune stabala duda, zbog uzgoja svilene bube, koja se hranila lišćem ovoga drveta. Sočni crni i beli plodovi ove biljke koristili su se za spravljanje rakije, koja je izuzetno jaka i specifične arome.

Izvor: Agrosmart

Foto: Pixabay, Agro TV