Razmena reformi za brži ekonomski razvoj zapadnog Balkana

12

E-građevinske dozvole, e-katastar, elektronski sistem za prijavu sezonskih radnika, onlajn fiskalizacija i certifikacija opština s povoljnim poslovnim okruženjem samo su neke od reformi koje su uspešno sprovedene ili je njihova realizacija u toku, a proistekle su iz razmene između zemalja zapadnog Balkana.

Međusobno preuzimanje dobrih praksi potrebno je i u oblastima unapređenja pozicije država jugoistočne Evrope na Doing business listi, ukidanja parafiskalnih nameta, regulisanja dozvola za rad, koncesija, javno-privatnih partnerstava i drugih, ocenjeno je na panelu „Digitalna rešenja za bolji region“, koji je održan u okviru WB6 Digitalnog samita.

– Zapadni Balkan je jedno tržište i zato su ujednačeni uslovi poslovanja ključni faktor za privlačenje investicija i privredni razvoj. Certifikacija opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi – BFC SEE, prvi je program koji je omogućio repliciranje dobrih regulatornih rešenja i prepoznali smo ga kao platformu s velikim potencijalom za regionalnu saradnju. Regionalnu mrežu za povoljno poslovno okruženje koja sprovodi BFC SEE program i koju čine institucije i organizacije Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije potrebno je ojačati i proširiti uključivanjem novih članova – izjavio je menadžer GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga Peter Volf.

Predsedavajuća Regionalne mreže i direktorka Zajednice jedinica lokalne samouprave Severne Makedonije Dušica Perišić istakla je da bi u BFC program trebalo uključiti i zemlje poput Rumunije, Mađarske i Slovenije jer će to doneti nova znanja za dobrobit celog regiona.

Direktor Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom pohvalio je orijentaciju Regionalne mreže na razmenu reformi baziranih na digitalnim rešenjima jer informacione tehnologije omogućavaju brži ekonomski napredak kroz povećanje veština i znanja, ukidanje prepreka trgovini i jačanje konkurencije. Predstavnik Evropske investicione banke Pol Hiki istakao je potrebu većih investicija u IT infrastrukturu i razvoj e-usluga u cilju smanjenja administracije koja posebno otežava funkcionisanje malih i srednjih preduzeća.

Na panelu je konstatovano da svaka od zemalja regiona ima da ponudi kvalitetnu elektronsku proceduru koju bi preuzele druge države u cilju regulatorne standardizacije i da je zato nužno u svakoj od njih formirati „centre znanja“. Institucionalna i sistemska podrška vlada država zapadnog Balkana dala bi dodatni impuls povezivanju i dijalogu i omogućila da BFC program preraste u Business Friendly Environment platformu za efikasnije sprovođenje reformi.


reklama