Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će u poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj ove godine biti izdvojeno više od 150 miliona KM, u šta je uključen planirani obim sredstava od 71 milion KM, kao i sredstava iz projekata i kreditnih aranžmana.

Pašalić je, tokom posete farmi Mladena Simića u Grabik Ilovi u opštini Prnjavor, rekao da je dinamika isplata premija nikada bolja, da su izmirene sve obaveze ministarstva iz ranijih godina, kao i da je iz ovogodišnjeg budžeta do današnjeg dana isplaćeno više od 20 miliona KM.

On kaže da premije uglavnom kasne zbog sistema obračuna, ali da je dogovoreno da se premija za mleko isplaćuje svakog prvog ponedeljka u mesecu.

– Imamo redovnost isplate jer naši proizvođači često zavise od tih sredstava. Želimo da znaju da će im već u prvoj sedmici svaki mesec biti isplaćena premija za prethodno obračunati mesec. Generalno, i ostali podsticaji se dobro realizuju, što je postignuto pre svega zahvaljujući dobroj saradnji ministarstava poljoprivrede i finansija, jer znamo da je tim ljudima podrška potrebna – rekao je Pašalić.

Govoreći o pojavi lažnih poljoprivrednika, Pašalić je naglasio da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo odlučni da se konačno obračunaju sa takvim pojavama.

– Smatramo da treba da imamo fer odnos sa proizvođačima, ali očekujemo i njihovu saradnju jer smo uvideli da ima jedan broj onih koji nemaju proizvodnju za koju koriste podsticaje. Svi čestiti proizvođači koji rade svoj posao kako treba shvataju da i oni trpe štetu od takvih ljudi. Ohrabrujemo ih i ovom prilikom da prijave sve takve slučajeve na terenu, a mi ćemo kroz svoj sistem kontrole koji smo uspostavili početkom ove godine i dalje da vršimo nadzor – rekao je Pašalić.

On je napomenuo da su se ranije kontrole obavljale isključivo kroz inspekcijski nadzor, dok je sada uspostavljeno odeljenje pri Agenciji za agrarna plaćanja koje vrši svakodnevne kontrole.

– Završena je kontrola pšenice za ovu godinu, utvrđeno je da jedan broj proizvođača nema pšenicu, a ostvarivali su podsticaje. Oni su rešenjem isključeni iz sistema podsticaja za naredne dve godine. Objavićemo njihova imena na našem sajtu čim rešenje postane pravosnažno – kaže ministar poljoprivrede RS.

On je dodao da se trenutno rade kontrole soje, a da predstoje kontrole veterinarskih mera u životinjskoj proizvodnji, kao i da će se posebna pažnja obratiti na kontrolu prisustva pesticida u voću i povrću.

Pašalić je tokom posete farmi Simić u Grabik Ilovi, gde je planirana izgradnja novog objekta vrednosti oko 1.100.000 KM, rekao da je ovo jedna od retkih investicija u mlekarskom sektoru, što treba podržati.

– Ministarstvo podržava ovakve investicije sa povratom sredstava u iznosu od 30 odsto od ukupne investicije. Ovde je reč o vrednim, čestitim ljudima koji mogu biti primer za sve druge. Radi se i o uzornoj farmi koja proizvodi mleko koje se može plasirati i na prostore EU – kaže Pašalić.

On je naglasio da je Prnjavor prepoznatljiva opština po proizvođačima mleka i da će ministarstvo nastaviti da podržava ovaj sektor u celini.

– Ministarstvo izdvaja oko tri miliona KM svake godine koje se uplate na račune poljoprivrednih proizvođača, a dve trećine tih sredstava se odnosi na premije za mleko, kao i podršku za regresirani dizel – rekao je Pašalić.

Poljoprivrednik Mladen Simić kaže da je vrednost novog objekta sa opremom oko 1.100.000, a do sada je uloženo oko 700.000 KM, uglavnom kreditnih sredstava.

– Mehanizacija na farmi je uglavom kompletirana, predstoji montiranje opreme da bi se zaokružila celina. Kapacitet objekta je 70 do 80 grla u muži. Sada je od 85 grla oko 35 do 40 u muži, a dnevna proizvodnja mjeka oko 850 litara. Nadam se da će, kada napravimo ovaj objekat, dnevna proizvodnja preći 1.000 litara – priča Simić.

Predsednik Udruženja mlekara Republike Srpske Vladimir Usorac kaže da je farma Simić jedna od 10 većih farmi na području opštine Prnjavor.

– Sledeće godine ćemo predložiti da za izgradnju i opremanje ovakvih objekata gde su angažovani mladi ljudi podsticaji budu najmanje 50 odsto. Ovo je budućnost poljoprivrede Republike Srpske – poručio je Usorac.

Član domaćinstva Dejan Simić, koji je završio Poljoprivredni fakultet, kaže da planira da ostane na selu da bi se bavio poljoprivredom.

– Odličio sam da ostanem na imanju svog oca, da pomognem u poboljšanju proizvodnje. Vidim u tome perspektivu – rekao je Simić i naveo da ovo domaćinstvo obrađuje oko 50 hektara zemljišta na kojem se najviše uzgaja kukuruz.

Izvor: SRNA

Foto: MPŠV Republike Srpske/Facebook, tvk3.info