„Roundup“ će se i dalje prodavati bez sigurnosnih upozorenja

13

’Bayer’ AG, nemački farmaceutski gigant, postigao je sudsku nagodbu vrednu oko deset milijardi dolara u slučaju njihovog herbicida koji navodno izaziva rak, prenosi ’Handelsblatt’.

Nagodba se tiče od 50.000 do 85.000 tužbi, koliko se procenjuje da je do sada podneto, i deo je „Bayerovog“ plana od deset milijardi dolara da okonča skupu pravnu bitku, koju je kompanija nasledila kad je 2018. godine kupila „Monsanto“ za 63 milijarde dolara.

Nagodbe su osmišljene tako da zaustave tvrdnje da je herbicid „Roundup“, čiji je aktivni sastojak glifosat, kod nekih korisnika izazvao limfom.

Kompanija negira da „Roundup“ ili glifosat uzrokuju rak, stav koji je podržala američka Agencija za zaštitu životne sredine.

Ipak, pošto su „Bayerovi“ sudski gubici podstakli nalet novih tužbi, investitori poput „Elliott Management Corp“ pozvali su kompaniju da traži sveobuhvatno rešenje.

Akcije su pale za oko 40 odsto od sklapanja ugovora pre dve godine, čime je „Bayer“ izgubio oko 39 milijardi dolara tržišne vrednosti.

Ranije ove nedelje, savezni apelacioni sud u Sjedinjenim Američkim Državama blokirao je zahtev Kalifornije da „Bayer“ popularni herbicid označi sa upozorenjima da izaziva rak.

Prema uslovima nagodbe, „Roundup“ će se i dalje prodavati u Americi za upotrebu u dvorištima i na farmama bez ikakvih sigurnosnih upozorenja.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Free Images


reklama