Direktor preduzeća ’Hercegovina med’ iz Trebinja Zoran Jakšić kaže da bi Republika Srpska morala da podrži proizvodnju hercegovačkog meda od žalfije, jedne od najlekovitijih biljaka na svetu.

– Srpska bi morala da stane iza hercegovačkog meda od žalfije, jer je reč o biljci koja, zbog krševitog i sunčanog podneblja u kom raste, spada u red najlekovitijih na svetu – rekao je Jakšić agenciji SRNA na štandu Privredne komore Republike Srpske na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

On kaže da bi korist od toga imala i Srpska, i pretežno mala preduzeća koja učestvuju u lancu proizvodnje i prodaje meda.

Jakšić je kao primer dobre prakse u tom smislu naveo Australiju i Novi Zeland, države koje su stale iza proizvodnje i plasmana meda od lekovite biljke manuke, koja raste u tom delu sveta.

– Ove države stale su iza svojih pčelara koji proizvode med od manuke i, uz dobru marketinšku kampanju, njegova cena na svetskim tržištima prešla je neverovatnih 200 dolara po kilogramu. Naravno, tome su prethodila i istraživanja, kako same biljke, tako i tržišta gde će se plasirati – ispričao je Jakšić.

On kaže da hercegovačka žalfija ni za milimetar ne zaostaje za manukom po svojim lekovitim svojstvima i siguran je da bi se hercegovački med od žalfije, uz podršku države, mogao veoma brzo naći na svetskim tržištima, rame uz rame sa medom od manuke, i to kvalitetom, cenom i lekovitošću.

Jakšić ističe da se „Hercegovina med“ od nedavano oprobao na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, u Dubaiju, i da veruje da će kvalitetom brzo osvojiti to veliko i bogato tržište.

Kao benefite od nastupa „Hercegovina meda“ na prošlogodišnjem Poljoprivrednom sajmu, Jakšić navodi povezivanje sa klasterom „Panonska pčela“ iz Novog Sada.

– Oni su nas pozvali da učestvujemo u njihovom senzornom istraživanju u kojem je učestvovalo osam, devet država, a koje su dale 100 uzoraka meda. „Hercegovina med“ je osvojio drugu nagradu za kvalitet meda, što nas je učinilo veoma ponosnim – rekao je Jakšić.

Kao drugi benefit od prošlogodišnjeg sajma Jakšić je naveo da sada njihov hercegovački med u Beogradu promovišu u „Staroj hercegovačkoj kući“, ali promovišu i Hercegovinu i Trebinje.

„Hercegovina med“ je otkupljivač meda koji godišnje preradi, napuni, upakuje i spremi za tržište oko 15 tona tog pčelinjeg proizvoda. Med se otkupljuje iz takozvanih eko-zona, od odabranih i kontrolisanih kooperanata.

Izvor: SRNA