Rumuni snizili PDV na domaću hranu

23

Rumunska vlada je odlučila da smanji stopu PDV-a sa devet na pet procenata na tradicionalne rumunske, organske proizvode, uključujući i sva bezalkoholna pića.

Vlada procenjuje da će ova odluka u naredne četiri godine stvoriti budžetske gubitke od 175 miliona evra, ali smatraju da je ovo najbolji način da se podrži domaća potrošnja visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda.

„Ovo će doprineti smanjenju cena za potrošače, budući da je cena ovih proizvoda obično viša zbog visokih troškova proizvodnje”, navodi se u vladinom saopštenju.

Rumunski potrošači su sve više zainteresovani za visokokvalitetnu, zdravu hranu, a i sprovode se sve češće kampanje zbog rasta gojaznosti i visoke stope smrtnosti među mladima. Prema izveštaju EU, Rumunija ima drugi najveći mortalitet posle Bugarske, sa 1.530 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a glavni razlog su kardiovaskularne bolesti. Iako Rumunija ima najnižu stopu gojaznosti u EU od 9,1 odsto, stope među adolescentima su se u protekloj deceniji udvostručile.

Izvor: Politika.rs

Foto: Pixabay

 


reklama