Ruski rekord u proizvodnji šećera

21

Šećerane u Rusiji su do 9. januara 2017. proizvele rekordnih 5,75 miliona tona šećera, odnosno 600.000 tona više nego u istom periodu prošle godine, prenosi ’Soyuzrossakhar’.

Kako se navodi, trenutno se šećerna repa prerađuje u 25 šećerana, dok je prošle godine u isto vreme radilo samo šest fabrika.

S obzirom na količinu dosada skinutih sirovina, stručnjaci predviđaju da će proizvodnja u pojedinim fabrikama trajati do sredine februara. Prema podacima ’Rosstata’, Rusija je ove sezone proizvela 48,3 miliona tona šećerne repe, u poređenju sa 39 miliona tona koliko je izvađeno 2015. godine.

Stručnjaci Instituta za poljoprivredne studije tržišta (IKAR) procenjuju da će proizvodnja šećera, na kraju kampanje šećerne repe, premašiti količinu od šest miliona tona. To će, kako kažu, biti apsolutni rekord u istoriji te zemlje. Prethodne godine, njihova proizvodnja iznosila je 5,19 miliona tona šećera. Istovremeno, eksperti ne isključuju mogućnost da će ove godine površina pod šećernom repom biti smanjena za 4 do 6 odsto.

Foto: Cover Images


reklama